Formatul video H.265/HEVC este aprobat, promite rezoluţii mai mari cu consum de bandă redus

Formatul video H.265/HEVC este aprobat, promite rezoluţii mai mari cu consum de bandă redus

 

Mai repede decât era aşteptat, International Telecommunication Union a anunţat vineri seara că a aprobat specificaţiile standardului video H.265/HEVC, care au fost înaintate de către ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) şi ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG), deschizând astfel calea către televiziunea şi streaming-ul video la rezoluţii 4K.

Formatul  H.264/MPEG-4 AVC, standardul de-facto în acest moment pentru compresia video de înaltă calitate, nu mai corespunde cerinţelor ridicate ale fluxurilor 4K. Aflat în lucru încă din 2004, High Efficiency Video Coding (HEVC) a devenit un standard definitiv iar producătorii de soluţii integrate, procesoare şi aplicaţii software vor putea începe dezvoltarea de noi produse. La fel ca H.264/MPEG-4 AVC, şi noul HEVC va fi optimizat pentru utilizări variate care vor merge de la streaming-ul online până la conţinut de înaltă definiţie însă, faţă de acesta, promite o reducere substanţială a spaţiului de stocare şi a lăţimii de bandă necesare.

Conform unor studii, fluxurile video HEVC la rezoluţie 4K vor necesita un spaţiu de stocare şi o lăţime de bandă similară celei utilizate de actualele fluxuri H.264 1080p, în timp ce alte date, ceva mai conservatoare, vorbesc despre reduceri care încep de la 34 de procente în cazul H.264 şi ajung până la 70 de procente în cazul MPEG-2. Standardul H.265/HEVC oferă în acest moment suport pentru adâncimi de culoare de 8 şi 10 biţi per pixel, viitorul urmând sa aducă amendamente pentru adâncimea de 12 biti per pixel şi suportul 3D, care lipseşte în acest moment.

Spre deosebire de actualele standarde video, care se bucură de accelerarea hardware a decodării pe toate platformele desktop sau mobile, H.265/HEVC va debuta doar cu decodare software, consumul de resurse necesar decodării pe această cale fiind încă necunoscut. Tranziţia va fi însă una de durată, primele aplicaţii software fiind aşteptate undeva spre sfârşitul acestui an, în timp ce producătorii viitoarelor soluţii hardware vor avea ceva de oferit peste 12 – 18 luni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News