MHL 3.0 va sosi odată cu Xperia Z2 şi Xperia Tablet Z2 şi va oferi rezoluţii UHD şi sunet DTS-HD

05.03.2014
MHL 3.0 va sosi odată cu Xperia Z2 şi Xperia Tablet Z2 şi va oferi rezoluţii UHD şi sunet DTS-HD

Streaming-ul wireless audio/video de pe terminalul mobil este cea mai comodă metodă de a trimite conţinutul media către un televizor sau un sistem audio. Acolo unde compatibilitatea Miracast sau WiDi lipseşte, utilizatorul va apela însă fie la din ce în ce mai rarul conector HDMI, fie la cel MHL. În cazul că-l folosiţi pe cel din urmă, cipurile compatibile cu specificaţiile MHL 3.0 au început deja să fie implementate şi aduc un set consistent de facilităţi noi.

Cea mai vizibilă schimbare, atât la propriu cât şi la figurat, este suportul pentru rezoluţiile UHD. Dacă MHL 2.0 era limitat la 1080p, cipurile MHL 3.0 permit transmiterea fluxurilor UHD cu rezoluţii de 3840 x 2160 pixeli şi 30 de cadre pe secundă, conformându-se astfel tendinţei actuale de migrare către ecrane 2K şi 4K.

Un avantaj al conectivităţii MHL era posibilitatea alimentării telefonului sau tabletei care furniza semnalul audio/video. Vechiul MHL 2.0 este limitat la o putere maximă debitată de 4,5W, însă MHL 3.0 oferă acum o putere de 10W şi va permite şi alimentarea bateriilor de mari dimensiuni ale tabletelor moderne. Canalul de date a primit o actualizare consistentă, acesta oferind acum o lăţime de bandă de 75 Mpbs (faţă de numai 1 Mpbs la versiunile anterioare), iar suportul HID oferă compatibilitate cu sistemele de control tactile sau cu perifericele tradiţionale precum tastaturile sau mouşii.

Suportul audio multicanal 7.1 s-a îmbogăţit acum cu compatibilitate Dolby TrueHD şi DTS-HD, setul de comenzi HDMI-CEC/RCP a fost extins iar sistemul de protecţie a conţinutului a fost actualizat conform specificaţiilor HDCP 2.2.

Primele terminale care oferă un conector MHL 3.0 sunt  tableta Sony Xperia Tablet Z2 şi terminalul Sony Xperia Z2, acestea fiind anunţate în cadrul Mobile World Congress 2014 şi urmând să ajungă pe piaţă în curând. Acestea folosesc un cip SiI8620 de la Silicon Image, dar în lunile următoare vom vedea tot mai multe soluţii care vor respecta noul standard.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News