Playere Blu-ray și DVD marca Samsung, defectate simultan din cauza unui bug firmware

22.06.2020
Playere Blu-ray și DVD marca Samsung, defectate simultan din cauza unui bug firmware

Amatorii de filme Blu-ray sau pe DVD au rămas „în pană” peste week-end, un bug firmware lăsând nefuncționale playere Samsung folosite în lumea întreagă.

În vremuri când serviciile de video streaming sunt la mare căutare iar distanțarea socială este aproape o regulă de supraviețuire, am fi tentați să credem că nimeni nu mai comandă din magazine discuri Blu-ray cu filmele preferate, sau merge la centrele de închiriere. Totuși, achiziționarea sau închirierea de discuri optice încă se practică în multe regiuni ale lumii, mai ales când este vorba anumite categorii de conținut mai puțin comune pe platformele de streaming.

firmware samsung

Confirmată la modele precum Samsung BD-J5700 și HJ-4500, problema nu are să fie cauzată de aplicarea vreunei actualizări automate de firmware, dispozitivele încetând pur și simplu să mai funcționeze în timpul week-end-ului.

Se poate repara de acasă ?

Deocamdată, nu este clar dacă problema manifestată prin intrarea dispozitivului într-un ciclu continuu de reporniri poate fi rezolvată fără o intervenție la centrul de service. O parte dintre utilizatori au raportat și sunete ciudate, ca și cum player-ul ar încerca recunoașterea unui disc optic, chiar dacă acesta nu este prezent în compartimentul pentru redare.

În toate cazurile raportate, apăsările de butoane pe telecomandă sau pe carcasa dispozitivului nu dau niciun rezultat.

Potrivit teoriilor neconfirmate deocamdată de Samsung, problema ar putea fi cauzată de expirarea unui certificat SSL de securitate din firmware-ul livrat de producător. În funcție de rolul acestuia, certificatul SSL expirat ar putea bloca anumite funcții de redare, sau chiar validarea autenticității imaginii de firmware, lăsând dispozitivele afectate complet nefuncționale. Din păcate, nici măcar încercările de resetare la setările de fabrică nu dau rezultate, data rămasă neschimbată pe ceasul intern al dispozitivelor împiedicând recunoașterea certificatului SSL expirat începând cu data de 20 iunie 2020.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult