Proiectorul de sunet – surround sofisticat de la Yamaha

17.04.2009
Proiectorul de sunet – surround sofisticat de la Yamaha
Proiectorul de sunet de la Yamaha

Ce te faci atunci când vrei să te bucuri de sunet surround 5.1, însă nu poţi sau nu vrei să-ţi umpli camera cu boxe? Un posibil răspuns vine de la Yamaha sub forma proiectorului de sunet, o boxă alungită cu mai multe difuzoare, ce poate crea senzaţia de surround printr-un sistem sofisticat de transmitere a sunetului. Acest dispozitiv ocupă relativ puţin spaţiu şi trebuie amplasat chiar sub televizor. Modelul testat de noi este Yamaha YSP-500, iar pentru o experienţă home theater completă am avut alături de el şi subwoofer-ul Yamaha YST-FSW100.

Proiectorul de sunet Yamaha YSP-500

Cu o lungime totală de 61 cm, proiectorul de sunet îşi găseşte uşor loc pe măsuţa televizorului sau chiar în faţa sa. Carcasa adăposteşte nu mai puţin de 16 difuzoare cu putere de 2 W şi două woofer-e de 8 cm şi cu o putere individuală de 15 W. Puterea totală este 62 W. Alegerea unei astfel de soluţii pentru sunet surround trebuie făcută cu grijă deoarece ea este destul de dependentă de camera în care este amplasată. Efectul de surround se bazează în cazul proiectorului de sunet pe reflectarea undelor sonore în pereţii camerei. O audiţie perfectă depinde mult de amplasarea televizorului şi a punctului de audiţie (canapea, fotoliu).

Panoul frontal al sistemului dispune de patru butoane, un afişaj alfanumeric şi o intrare jack pentru un microfon despre care vom vorbi mai târziu. În partea din spate se găsesc conectorii. Yamaha YSP-500 acceptă două intrări analogice paralele prin intermediul unor mufe RCA şi două intrări digitale optice. De asemenea, semnalul pe cablu coaxial de la un DVD player poate trece prin proiectorul de sunet. Partea audio este preluată proiector, iar peste semnalul video, care ajunge la TV tot printr-un cablu coaxial, este adăugat meniul lui YSP-500, accesibil prin intermediul telecomenzii din pachet.

Yamaha YSP-500 - conectorii

Proiectorul de sunet de la Yamaha are nu mai puţin de şase moduri de funcţionare. Atunci când în cameră se găsesc mai mulţi ascultători şi efectul de surround nu este important sau atunci când se ascultă muzică se poate folosi modul stereo standard. Sunetul va fi emis pe două canale distincte, direct în faţă. În modul 3 Beam, YSP-500 simulează trei canale distincte. O parte din difuzoare vor emite canalul Center, iar pentru sunetul pentru canalele stâng şi drept se va reflecta în pereţii camerei înainte de a ajunge la ascultător. Acest mod este indicat atunci când locul optim de audiţie (canapeaua) este lipit de peretele opus televizorului.

Modurile de funcţionare

TelecomandaDacă există spaţiu în spatele ascultători deajuns de mult pentru ca sunetul să se reflecte şi în peretele opus televizorului, atunci se poate folosi modul 3 Beam + Stereo. El va oferi o senzaţie de surround ce s-ar putea apropia destul de mult de cea dată de un sistem cu 6 difuzoare. Un alt mod presetat, similar cu cel descris este 5 Beam. Patru unde de sunet sunt trimise către pereţi şi vor crea în jurul ascultătorilor o senzaţie de surround mai bună. Dacă vă întrebaţi cum poate un o boxă alungita să trimeată sunetul cu asemenea precizie în cameră, trebuie să vă reamintiţi de faptul că ea dispune de multe difuzoare mici. Tehnologia Digital Sound Projector are la bază procesoare digitale de sunet (DSP-uri) şi algoritmi complecşi ce permit crearea unui front de undă cu o direcţie foarte precisă, aşa cum puteţi vedea exemplificat mai jos.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News