Proiectorul de sunet – surround sofisticat de la Yamaha

17.04.2009
Proiectorul de sunet – surround sofisticat de la Yamaha
Proiectorul de sunet de la Yamaha

Ce te faci atunci când vrei să te bucuri de sunet surround 5.1, însă nu poţi sau nu vrei să-ţi umpli camera cu boxe? Un posibil răspuns vine de la Yamaha sub forma proiectorului de sunet, o boxă alungită cu mai multe difuzoare, ce poate crea senzaţia de surround printr-un sistem sofisticat de transmitere a sunetului. Acest dispozitiv ocupă relativ puţin spaţiu şi trebuie amplasat chiar sub televizor. Modelul testat de noi este Yamaha YSP-500, iar pentru o experienţă home theater completă am avut alături de el şi subwoofer-ul Yamaha YST-FSW100.

Proiectorul de sunet Yamaha YSP-500

Cu o lungime totală de 61 cm, proiectorul de sunet îşi găseşte uşor loc pe măsuţa televizorului sau chiar în faţa sa. Carcasa adăposteşte nu mai puţin de 16 difuzoare cu putere de 2 W şi două woofer-e de 8 cm şi cu o putere individuală de 15 W. Puterea totală este 62 W. Alegerea unei astfel de soluţii pentru sunet surround trebuie făcută cu grijă deoarece ea este destul de dependentă de camera în care este amplasată. Efectul de surround se bazează în cazul proiectorului de sunet pe reflectarea undelor sonore în pereţii camerei. O audiţie perfectă depinde mult de amplasarea televizorului şi a punctului de audiţie (canapea, fotoliu).

Panoul frontal al sistemului dispune de patru butoane, un afişaj alfanumeric şi o intrare jack pentru un microfon despre care vom vorbi mai târziu. În partea din spate se găsesc conectorii. Yamaha YSP-500 acceptă două intrări analogice paralele prin intermediul unor mufe RCA şi două intrări digitale optice. De asemenea, semnalul pe cablu coaxial de la un DVD player poate trece prin proiectorul de sunet. Partea audio este preluată proiector, iar peste semnalul video, care ajunge la TV tot printr-un cablu coaxial, este adăugat meniul lui YSP-500, accesibil prin intermediul telecomenzii din pachet.

Yamaha YSP-500 - conectorii

Proiectorul de sunet de la Yamaha are nu mai puţin de şase moduri de funcţionare. Atunci când în cameră se găsesc mai mulţi ascultători şi efectul de surround nu este important sau atunci când se ascultă muzică se poate folosi modul stereo standard. Sunetul va fi emis pe două canale distincte, direct în faţă. În modul 3 Beam, YSP-500 simulează trei canale distincte. O parte din difuzoare vor emite canalul Center, iar pentru sunetul pentru canalele stâng şi drept se va reflecta în pereţii camerei înainte de a ajunge la ascultător. Acest mod este indicat atunci când locul optim de audiţie (canapeaua) este lipit de peretele opus televizorului.

Modurile de funcţionare

TelecomandaDacă există spaţiu în spatele ascultători deajuns de mult pentru ca sunetul să se reflecte şi în peretele opus televizorului, atunci se poate folosi modul 3 Beam + Stereo. El va oferi o senzaţie de surround ce s-ar putea apropia destul de mult de cea dată de un sistem cu 6 difuzoare. Un alt mod presetat, similar cu cel descris este 5 Beam. Patru unde de sunet sunt trimise către pereţi şi vor crea în jurul ascultătorilor o senzaţie de surround mai bună. Dacă vă întrebaţi cum poate un o boxă alungita să trimeată sunetul cu asemenea precizie în cameră, trebuie să vă reamintiţi de faptul că ea dispune de multe difuzoare mici. Tehnologia Digital Sound Projector are la bază procesoare digitale de sunet (DSP-uri) şi algoritmi complecşi ce permit crearea unui front de undă cu o direcţie foarte precisă, aşa cum puteţi vedea exemplificat mai jos.

Sistemul surround

Am lăsat la final cele două moduri de audiţie personalizabile care justifică cu adevărat atât existenţa cât şi costul unui proiector de sunet. Am menţionat la început că pe faţa dispozitivului se găseşte un jack de 3,5 mm. El este folosit pentru conectarea unui microfon cu cablu ceva mai lung, inclus în pachet. Pentru a oferi efectul optim de surround şi cea mai bună calitate a sunetului atunci când este reflectat de pereţii camerei, proiectorul de sunet foloseşte tehnologia IntelliBeam pentru o calibrare automată. Microfonul trebuie montat în zona de audiţie, iar YSP-500 îşi va ajusta parametrii şi modurile de funcţionare în fucţie de acea locaţie. Consultând manualul de utilizare am descoperit că efectul de surround poate fi afectat chiar şi de nişte jaluzele verticale desfăcute dacă erau strânse în momentul în care s-a făcut calibrarea. De asemenea, în manual se găsesc şi alte recomandări legate de amplasarea proiectorului de sunet în cameră.

Modul în care este direcţionat sunetul

Modul My Surround ar trebui să ofere cel mai bun efect de spaţialitate pentru un singur ascultător. La început am avut o senzaţie foarte ciudată deoarece sunetul venea din toate direcţiile, însă responsabilă pentru aceasta era o singură boxă. Modul My Beam este foarte interesant deoarece direcţionează sunetul doar spre locaţia ascultătorului. Să zicem dolar că poate fi folosit atunci când ceilalţi nu mai sunt atenţi la film. Aceia dintre dumneavoastă care dispun de player-e cu ieşire audio digitală vor fi bucuroşi să afle că YSP-500 suportă tehnologiile Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic II şi DTS Neo:6.

Subwoofer-ul Yamaha YST-FSW100

În ceea ce priveşte calitatea sunetului ne aşteptam să fim impresionaţi de Yamaha şi chiar am fost. Înaltele şi mediile sunt bine reprezentate, însă capitolul la care nu excelează proiectorul de sunet este cel al sunetelor joase. Aici intră în scenă subwoofer-ul Yamaha YST-FSW100. Cu o putere nominală de 75 W, boxa are un profil îngust şi este dotată cu un difuzor de 16 cm. Ea acoperă plaja de frecvenţe 30-200 Hz. Proiectorul de sunet permite setarea frecvenţei de crossover la 100 Hz, 120 Hz sau 140 Hz. Sunetul oferit de subwoofer este clar şi destul de balansat. Din păcate, la volum maxim apar ceva distorsiuni. Deşi 75 W poate că nu sunt de-ajuns pentru anumiţi utilizatori, puterea oferită de subwoofer este potrivită pentru proiectorul de sunet, iar cele două dispozitive vor sonoriza bine un living de dimensiunii medii.

Concluzie

Combinaţia între proiectorul de sunet Yamaha YSP-500 şi subwoofer-ul YST-FSW100 reprezintă o soluţie elegantă şi de calitate pentru anumite configuraţii de camere atunci când utilizatorul nu poate amplasa din diverse motive un sistem 5.1. Din păcate, aceasta este şi o soluţie scumpă. Proiectorul de sunet Yamaha YSP-500 vă va costa aproape 2.300 de lei, iar pentru subwoofer va trebui să daţi 700 lei. Ele se găsesc la magazinul virtual Kauf.ro.

Plusuri şi minusuri:

[+] calitate audio bună
[+] sistem sofisticat de proiectare a sunetului
[+] personalizarea locaţiei de ascultare
[+] compatibilitate cu tehnologii audio Dolby şi DTS

[] preţul foarte mare
[] nu poate fi amplasat chiar în orice cameră
[] subwoofer-ul are distorsiuni la volum maxim

Urmărește Go4IT.ro pe Google News