Sonos Beam Gen 2 review: un refresh minor, compatibil cu Dolby Atmos

30.09.2021
Sonos Beam Gen 2 review: un refresh minor, compatibil cu Dolby Atmos

Am testat anul trecut soundbar-ul Sonos Beam alături de un subwoofer inteligent Sonos Sub, iar experiența de audiție s-a dovedit a fi una de înaltă calitate. Prețul pentru un astfel de „combo” este unul mare. Totuși, la momentul respectiv, am realizat că un soundbar Beam este de ajuns pentru o experiență de audiție de calitate înaltă pentru o cameră de dimensiuni mici sau chiar medii. În timp ce nu vedeam la momentul respectiv cum ar putea îmbunătăți Sonos acest soundbar, anul acesta a venit cu Beam Gen 2, care arată și se comportă foarte similar, însă promite un upgrade important: redare Dolby Atmos.

Sonos Beam 2 păstrează design-ul modelului original

Dacă nu aș fi citit deja pe cutie că am de a face cu un Sonos Beam Gen 2 nu mi-aș fi dat seama că este vorba despre un dispozitiv diferit. Compania a ales să nu modifice deloc design-ul exterior al soundbar-ului. Iar acesta poate fi considerat un lucru pozitiv, întrucât nu era nimic în neregulă cu originalul. Vorbim despre un soundbar de dimensiuni reduse, realizat din plastic mat în partea de sus și cu o plasă de jur împrejurul părții frontale. De altfel, în afară de logo-ul Sonos și cele câteva butoane tactile din partea  de sus, nu apar alte elemente distinctive pe suprafața soundbar-ului.

Sonos Beam 2nd front

Din păcate, avem aceleași dezavantaje la categoria conectică pe care le-am observat și anul trecut. În timp ce faptul că nu există un port TOSLINK optic nu este o problemă, întrucât Sonos include un adaptor de la HDMI la acesta în pachet, faptul că există un singur HDMI este în continuare o problemă. Sonos Beam este un soundbar compatibil cu standardul eARC, care poate oferi o redare a sunetului la calitate înaltă, folosind noul standard HDMI 2.1. Astfel, poate reda și codecul audio surround Dolby Atmos. Din păcate, port-ul respectiv de pe un televizor compatibil va fi ocupat exclusiv cu redarea de sunet.

În timp ce multe dintre soundbar-urile de pe piață oferă un port Input, pentru a conecta un dispozitiv video la televizor prin passthrough, Sonos refuză să includă astfel de capabilități pe produsele sale. Pentru cei care au televizoare mai avansate, cu 3 sau 4 port-uri de viteză înaltă HDMI 2.0 sau 2.1, poate că nu este o problemă atât de mare, întrucât singurele dispozitive compatibile cu HDMI 2.1 sunt consolele PS4, PS5 și plăcile grafice AMD și NVIDIA din ultimele generații. Dar pentru cei care au constant toate port-urile deja ocupate, Sonos Beam necesită renunțarea la una dintre surse.

Sonos Beam 2nd ports

În pachet, pe lângă adaptorul TOSLINK există și un cablu HDMI, alături de un cablu de alimentare standard, cu mufă în forma cifrei 8.

Configurarea este simplă și rapidă

Procesul de instalare al Sonos Beam Gen 2 este identic cu cel al modelului anterior. Este necesară utilizarea aplicației Sonos de pe telefonul mobil, disponibilă pe iOS și Android. De asemenea, este necesar un cont Sonos. Cei care au deja unul sau mai multe dispozitive Sonos pot sări peste acest pas, întrucât aplicația va recunoaște imediat că un nou dispozitiv neconfigurat dorește să fie adăugat în rețeaua personală.

Sonos Beam 2nd controls

Configurarea inițială este rapidă și simplă. Este de ajuns să apropii telefonul de soundbar pentru conectare prin NFC, sau poți să împerechezi soundbar-ul cu aplicația prin semnale audio. Apoi, trebuie să adaugi parola WiFi a rețelei (sau poți conecta boxa direct pe cablu prin mufa Ethernet). Ultimul pas ar fi să permiți conectarea la televizor și să te asiguri că boxa recunoaște telecomanda televizorului, pentru ajustarea volumului. S-ar putea să fie necesar și un update de firmware rapid înainte de a începe utilizarea.

Aplicația Sonos permite și configurarea sunetului în funcție de cameră, folosind semnale sonore și microfonul de pe smartphone prin funcția TruePlay. Există și un mic egalizator pentru înalte și joase, dar este foarte rudimentar. Din fericire, sunetul standard este destul de bine configurat încât să nu necesite prea multe modificări.

software

Poți să mai modifici volumul, să configurezi asistenți vocali precum Amazon Alexa sau Google Assistant (ciudat că nu funcționează și cu Siri) și să te conectezi la serviciile de redare preferate. Există peste 100 de servicii care pot fi integrate în aplicația Sonos, cele mai populare, precum Apple Music, Spotify, YouTube Music sau Tidal fiind listate printre primele. Astfel, poți folosi soundbar-ul chiar și atunci când televizorul este oprit pentru redare nativă, fără un alt dispozitiv.

Nu poți reda însă prin Bluetooth muzică pe Sonos Beam. Ce poți face este însă să folosești dispozitive Apple cu AirPlay 2 pentru a reda sunetul unui clip video de pe telefon sau tabletă direct pe soundbar, în timp ce clipul rulează în continuare pe ecranul dispozitivului mobil.

Sonos Beam 2nd side

Performanța Sonos Beam 2 este similară, Dolby Atmos fiind cea mai mare adiție

Fără să am un Beam din generația 1 la îndemână, pot spune că din punct de vedere al redării sunetului în cele mai multe situații, calitatea și volumul sunt aproape identice. Într-un apartament obișnuit probabil că nu veți reda niciodată muzică, filme sau jocuri video la volum maxim. Sunetul este prea puternic și cu siguranță va deranja vecinii.

Marea noutate este redarea formatului Dolby Atmos, care este disponibil momentan doar în filme de pe Netflix. Atmos permite redarea sunetului într-o manieră mai bine spațiată într-un mediu 3D, oferind senzația că sunetele vin exact din direcția acțiunii de pe ecran. În timp ce originalul Sonos Beam împărțea sunetul în trei canale: centru, stânga și dreapta, Sonos Beam Gen 2 vine cu alte două direcții în care împarte sunetul, în partea de sus.

Sonos Beam 2nd logo2

Adevărul este că fără un sistem surround fizic și fără difuzoare care să fie fizic îndreptate în sus, nu poți avea o experiență Atmos autentică. Totuși, Beam Gen 2 face o treabă bună în a oferi măcar o experiență de spațiere 3D la 180 de grade, fără sunetul din spate. Soundbar-ul nu are cum să imite senzația sunetului care ar putea veni din spate.

Din păcate, disponibilitatea limitată a conținutului în acest format va garanta însă doar faptul că filmele și serialele originale Netflix sau Blu-Ray-uri masterizate în Dolby Vision și Atmos vor putea fi redate așa pe Sonos Beam Gen 2.

Sonos Beam 2nd accessories

De exemplu, am conectat Sonos beam la un televizor LG OLED, compatibil cu Dolby Atmos și eARC la PC, însă redarea în format Dolby Atmos nu a fost posibilă în acest mod. Asta pentru că plăcile video de la NVIDIA și AMD nu permit redarea în acest format prin port-urile HDMI.

Concluzii

Cei care au deja un Sonos Beam din prima generație nu au foarte multe motive de upgrade. Beam 2 este în mare parte același dispozitiv, care include acum compatibilitate cu Dolby Atmos. Cei care au un buget mai mare și își doresc o experiență Atmos și mai bună, au deja la dispoziție modelul Sonos Arc.

Sonos Beam 2 poate fi însă un model bun pentru a intra în familia de dispozitive Sonos. Folosind aplicația de mobil, poți configura redare prin intermediul soundbar-ului și altor dispozitive din gamă, inclusiv cele din gama Symfonisk de la IKEA. Calitatea sunetului este foarte bună, iar simplitatea în utilizare este unul dintre punctele forte ale acestui soundbar. Mi-aș fi dorit însă un port HDMI de intrare și poate compatibilitate cu Bluetooth, pentru redare rapidă de pe orice dispozitiv, dar poate că vom primi aceste upgrade-uri în viitor, la o revizie mai „serioasă”. Sonos Beam 2 este disponibil în Europa la prețul de 500 euro, cu 50 euro mai scump decât modelul original.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult