Tomacro LimHD 310S – player HD prin definiţie

08.06.2008
Tomacro LimHD 310S – player HD prin definiţie
Performanţe (II); Concluzie

Meniul este simplu şi intuitiv, iar navigarea se face uşor cu ajutorul butoanelor de pe telecomandă. Accesarea conţinului multimedia de pe HDD-ul intern sau extern se face pe baza structurii de directoare, tastele Movie, Music şi Photo fiind folosite pentru afişarea fişierelor corespunzătoare dintr-un director. Trebuie menţionat că performanţa dispozitivelor de tipul lui LimHD 310S se bazează de multe ori pe firmware-ul instalat. Producătorul lansează regulat patch-uri noi şi este recomandată instalarea lor. Acest pas este foarte simplu de realizat şi nu implică decât descărcarea unui fişier de pe site-ul oficial pe un stick USB, conectarea lui la player şi accesarea submeniului Software din meniul Settings. Am fost suprinşi în mod plăcut să descoperim că meniurile pot fi afişate şi în limba română.

În lipsa unui sistem audio 5.1 am folosit pentru testare un sistem Hi-Fi 2.0 cu putere totală de 80W. La capitolul calitate audio nu am avut nimic de reproşat player-ului. Zgomotul de fond a fost aproape inexistent. Singurul lucru care-l avem de imputat player-ului este lipsa unei ieşiri analogice pe 5.1 canale. Nu veţi găsi cele trei mufe jack cunoscute de 3.5 mm sau conectorii RCA specifici. Din nefericire, numai sistemele surround mai scumpe, dotate cu intrări digitale sau optice, vor putea recepţiona sunetul pe 6 canale de la player.

Tomacro LimHD 310S – pentru filme HD, muzică şi imagini

Calitatea imaginii a fost foarte bună atunci când am folosit ieşirea video HDMI. Folosind portul VGA, imaginile au avut o luminozitate mai scăzută, dar aceasta a putut fi compensată atât de setările ecranului, cât şi de setările player-ului. Butoanele de zoom de pe telecomandă pot fi folosite atât în cazul pozelor, cât şi în cazul filmelor. Zgomotul făcut de player în timpul funcţionării este relativ redus, iar carcasa se încălzeşte uşor.

Concluzie

Tomacro LimHD 310S ne-a lăsat o impresie bună, atât datorită performanţelor, cât şi datorită numărului mare de formate video recunoscute. Însă player-ul are nevoie de anumite condiţii pentru a fi folosit la potenţialul maxim. Este recomandat să dispuneţi în primul rând de o plasmă sau un LCD TV compatibil minim cu rezoluţia 720p deoarece LimHD 310S este prin definiţie un player HD. Apoi, sistemul audio surround de care dispuneţi ar trebui să fie dotat cu intrare digitală sau optică pentru a vă putea bucura de sunet pe 5.1 canale. Am apreciat posibilitatea de conectare la reţea şi faptul că poate fi redat conţinutul multimedia din alte surse externe. Dacă aveţi la dispoziţie un număr mare de filme HD, iar conectarea ecranului de mari dimensiuni la calculator nu este uşoară, atunci vă recomandăm acest player de la Tomacro.

Player-ul a fost testat prin amabilitatea Provision, importator Tomacro în România. Preţul recomandat de producător este 1185 RON cu TVA inclus, iar produsul poate fi achiziţionat de la magazinele virtuale mediadot.ro, lookatme.ro, pro.ro, precum şi de la altele într-un viitor apropiat.

Performanţe (I)

Performanţe

Pentru testarea playerului am folosit un monitor profesional de 24” cu rezoluţie maximă de 1920×1200. Deoarece acesta dispunea de mai multe intrări video diferite, am putut să testăm calitatea imaginii şi prin ieşirea VGA. Trebuie precizat că aceasta poate funcţiona în modul RGB sau YPbPr. S-ar putea ca unele persoane să nu înţeleagă necesitatea unui player HD, mai ales când fişierele redate de acesta trebuie să fie scrise în prealabil pe un harddisk, intern sau extern. La modul practic, se poate ca LCD TV-ul pe care doriţi să vizionaţi filmele să fie la o distanţă prea mare de calculator. În acest caz nu va trebui decât să aduceţi fişierele pe un HDD. Mai mult, playerul de la Tomacro se poate conecta la reţea şi recunoaşte serverele de fişiere multimedia. În plus, controlarea unui film pe calculator cu ajutorul unei telecomenzi este destul de greu de realizat.

Player-ul este construit în jurul noului chipset EM8635 de la Sigma, model mai performant decât EM8623 cu care este dotat LimHD210S. Formatele video HD ce pot fi decodate de LimHD sunt MPEG2-HD, WMV-HD/VC-1 şi H.264, acestea putând fi stocate în containere .MPG, .TS, .M2TS, .TP, .WMV, .EVO, .MOV, .AVI, .MP4 şi .MKV. Am testat playerul folosind aproape toate formatele de mai sus, la cele trei rezoluţii HD populare: 720p, 1080i şi 1080p. Calitatea imaginii a fost ireproşabilă, iar LimHD 310S nu a fost depăşit de situaţie nici la rularea filmelor 1080p în container MKV şi nici la redarea unor imagini native de discuri Blu-Ray.

Tomacro LimHD 310S – panoul frontal cu ecranul LCD numeric

De asemenea, timpul de căutare în film este foarte redus, dispozitivul de la Tomacro permiţând navigarea din minut în minut sau căutarea unui anumit moment cu precizie de o secundă. E posibil ca unii dintre dumneavoastră să fi observat mai sus lipsa formatului open source X.264. După cum se ştie, acesta este folosit alături de H.264 pentru comprimarea filmelor de înaltă rezoluţie. Formatul nu este suportat oficial, însă playerul a fost în stare să redea câteva filme comprimate astfel, cu unele menţiuni de rigoare. Nu se poate face căutare în film sau derulare rapidă. De asemenea, din 5 fişiere comprimate în acest format pe care le-am folosit pentru test, două nu au putut fi rulate.

Pentru formatele video standard definition, codec-urile suportate sunt MPEG-1/2/4, WMV, DivX şi XviD. De asemenea, sunt recunoscute DVD-urile video, fie sub formă de imagine ISO, fie ca şi structură de directoare standard. În cazul în care doriţi să ascultaţi muzică folosind playerul de la Tomacro, acesta recunoaşte majoritatea formatelor populare (MP3, WMA, AAC, OGG şi WAV), însă nu se descurcă cu FLAC.

Construcţie

Intrăm cu paşi repezi în era televiziunii high
definition
şi de ceva timp au apărut dispozitive care se
ocupă doar de această latură a domeniului multimedia. Tomacro LimHD
310S
este un player video creat
special pentru a putea reda conţinut cu rezoluţie
înaltă
pe ecrane de mari dimensiuni precum LCD
TV-uri
sau plasme. Alături de o
listă lungă de codec-uri video pe care le suportă,
dispozitivul recunoaşte fişiere audio şi
imagini.

Apariţia dispozitivelor de tipul lui LimHD 310S este strâns
legată de construirea primelor chip-uri capabile să
decodeze semnal video HD
. Aceste mici procesoare sunt
capabile să suporte chiar şi un flux de date specific redării unui
film Blu-ray. Nu este de mirare că producătorul
chinez Shenzen TOMACRO Tech a plasat un radiator
serios pe chip-ul cu pricina.

Pentru a putea înţelege într-o oarecare măsură puterea
de procesare
necesară pentru redarea unui film la
rezoluţie 1080p în container MKV,
trebuie spus că un procesor Pentium 4 la 2.4 GHz de-abia este în
stare să-l ruleze fluent, încărcarea fiind de 100%. Dacă doriţi o
comparaţie ceva mai actuală, redarea aceluiaşi
film folosind playerul VLC (VLC
download
) în Vista încarcă un procesor Intel Core 2 Duo
E2160
cu aproximativ 40-50%.

Construcţie

Tomacro LimHD 310S – un player HD stand alone

LimHD 310S are dimensiunile unui mini
PC
, fiind puţin mai voluminos decât
Asus Nova Lite
. Producătorul nu s-a deranjat
să ofere nişte cifre oficiale, iar cele găsite de noi sunt de
aproximativ 245x237x68 mm.
Greutatea depinde în bună măsură de HDD-ul
încorporat
, însă playerul nu este livrat cu o astfel de
unitate de stocare. Cei care cred că nu se pricep să conecteze un
harddisk nu trebuie să-şi facă probleme. Dispozitivul de la Tomacro
este dotat cu un sertar lateral care poate
adăposti orice HDD de 3.5″ pe magistrală
SATA.

Din punct de vedere al materialelor de
construcţie
, LimHD 310S nu străluceşte. Carcasa pare să
fie din oţel şi are un aspect
solid. Pe latura stângă ea este perforată pentru
ventilarea componentelor, iar pe latura dreaptă se află sertarul
pentru harddisk. Panoul posterior adăposteşte
conectorii care nu sunt mulţi, dar sunt suficienţi pentru a putea
oferi imagine şi sunet de calitate. Ieşirile video
sunt patru la număr: HDMI, VGA,
Compozit şi S-Video, iar pentru
sunet sunt oferite trei surse:
RCA, coaxială şi
optică. O mufă USB de tip B este folosită pentru
conectarea la calculator, iar celelalte două
standard, aflate sub conectorul RJ45, permit conectarea
dispozitivelor de stocare externe.

Am lăsat la final panoul frontal, care este
construit din plastic negru lucios. Probabil pentru a limita
costurile, producătorul a folosit un ecran LCD
numeric
, cu elemente iluminate în verde şi albastru.
Acesta va afişa timpul, tipul ieşirii video, prezenţa HDD-ului
intern, precum şi a unei surse de stocare externă. În dreapta sa se
găsesc 10 butoane din plastic argintiu cu ajutorul
cărora se pot controla funcţiile playerului. În mod evident, în
pachet este oferită şi o telecomandă, destul de
încărcată cu butoane. Alimentarea lui Tomacro
LimHD 310S se face cu ajutorul unui transformator
extern
de dimensiuni rezonabile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News