AI-ul AlphaCode, a întrecut jumătate dintre programatorii umani în competiții de programare

03.02.2022
AI-ul AlphaCode, a întrecut jumătate dintre programatorii umani în competiții de programare

DeepMind, divizia Alphabet/Google responsabilă cu dezvoltarea de inteligență artificială, anunțat că sistemul său AI numit AlphaCode poate acum să programeze mai bine decât jumătate dintre programatorii umani. AlphaCode a fost testat folosind 10 exerciții la care au participat alți 5.000 de programatori pe site-ul Codeforces. Rezultatele obținute pune sistemul DeepMind în top 54% din concurs și top 28% al concurenților din ultimele șase luni de pe Codeforces.

AlphaCode poate momentan să rezolve probleme de informatică

Faptul că sistemul AlphaCode poate acum să analizeze o problemă de informatică și să o rezolve, folosind algoritmi similari cu cei folosiți de oameni pentru a ajunge la acele rezultate nu înseamnă că acest sistem va prelua prea curând rolul de programator în companii. Aceste probleme de informatică nu sunt reprezentative obligatoriu pentru ceea ce face un programator la lucru și nici nu poate să se adapteze la noi cerințe, de exemplu.

În acest moment, AlphaCode este util doar în astfel de competiții de programare, nu și în dezvoltarea de software comercial. Vor fi necesare îmbunătățiri majore ale algoritmilor pentru a putea folosi un astfel de AI în dezvoltare profesională.

Totuși, Oriol Vinyals, cercetătorul principal din cadrul DeepMinds, spune că AlphaCode este abia la început și că aceste rezultate vor duce la îmbunătățirea sistemului AI și la posibilitatea de a dobândi mai multă flexibilitate, asemeni oamenilor:

„Pe termen lung, suntem bucuroși de potențialul pe care AlphaCode îl va avea în ajutarea programatorilor și non-programatorilor să scrie cod, îmbunătățind productivitatea sau creând noi moduri de a dezvolta software.”

În viitor ar putea să ajute programatorii să lucreze mai eficient

Practic, scopul final al AlphaCode nu pare să fie (momentan) cel de a înlocui programatori umani cu inteligență artificială, ci de a asigura productivitate ridicată prin ajutarea programatorilor să rezolve probleme mai rapid, dar și de a permite anumitor persoane care nu știu programare să dezvolte soluții software cu un minimum de cunoștințe în domeniu.

În timp ce codul scris de AI sau cu ajutorul unui AI va deveni din ce în ce mai comun în viitor, apar și noi posibile probleme. Întrucât codul folosit pentru a învăța AI-ul să programeze este public, fiind luat de pe repozitorii precum GitHub, acel cod ar putea să nu fie sigur pentru utilizare în aplicații comerciale din cauza vulnerabilităților de securitate care pot apărea. Alte unelte precum Copilot pot deja să ajute la scrierea de cod, însă un studiu a demonstrat că 40% din codul scris de AI s-a dovedit a conține vulnerabilități de securitate. Există chiar îngrijorarea că există persoane care scriu cod nesigur și îl publică intenționat pe internet, pentru a fi folosit de către programatori umani care au nevoie de anumite elemente pe care le „împrumută” de pe GitHub, sau, mai nou, de AI.

sursa: TheVerge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult