CEO-ul IBM spune că este „un lucru bun” că anumite locuri de muncă vor fi preluate de AI

22.02.2023
CEO-ul IBM spune că este

Arvind Krishna, CEO-ul IBM, pare să fie entuziasmat de înlocuirea anumitor locuri de muncă cu inteligență artificială, spunând chiar că este un lucru bun pentru economie, într-un interviu acordat Financial Times. Se pare că sectorul de afaceri este entuziasmat de posibilitatea de a transforma anumite locuri de muncă în activități automatizate, care vor avea un cost mai mic.

Companiile mari din domeniul tehnologiei, precum IBM,  se bucură că AI-ul va înlocui lucrătorii umani

Krishna spune că AI-ul va fi de mare ajutor în companii, în special în anumite puncte cheie. Pe de-o parte, noii lucrători „AI” vor putea realiza anumite sarcini mai eficient și mai rapid, iar pe de altă parte, anumite posturi, pentru care se găsesc cu greu angajați umani, ar putea fi complet automatizate. CEO-ul IBM vorbește despre asta în contextul în care, în SUA, s-a atins un record de oameni care nu sunt angajați.

Domeniile în care AI-ul ar putea face o treabă mai bună și mai ieftină ar fi în zona de relații cu clienții, spune Krishna, spunând că un algoritm ar putea oferi un răspuns mai bun și mai rapid la jumătate din costurile de acum. De asemenea, AI-ul ar putea fi folosit în recrutare și în promovări interne, algoritmul putând parcurge rapid seturi de date pentru a realiza rapoarte pe care să le verifice și să le aprobe un alt angajat uman. Alte domenii care ar putea beneficia de pe urma AI-ului sunt treburi administrative, servicii financiare și chiar în medicină. Desigur, un AI nu va înlocui un chirurg sau un specialist în neurologie, însă ar putea diagnostica rapid anumiți pacienți.

NY: President Joe Biden Jr. visits IBM facility, Poughkeepsie, New York, United States - 06 Oct 2022
foto: Profimedia

„Ne confruntăm cu o criză de muncitori în lumea reală și asta este o problemă demografică prezentă în toată lumea. SUA a atins un procent de 3,4% de șomeri, cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani. Poate că putem găsi uneltele pentru a înlocui anumite porțiuni ale muncii, iar de data aceasta este un lucru bun.”, a declarat Arvind Krishna.

Momentan suntem abia la începutul evoluției tehnologiilor AI. Algoritmii din prezent nu pot să ofere încă răspunsuri corecte la întrebări simple, având la dispoziție tot internetul pentru căutări de informații. Totuși, această tehnologie va evolua rapid și va înlocui cu siguranță multe locuri de muncă „simple”, iar, în timp, va începe să acapareze și din locurile de muncă mai complexe, odată cu evoluția.

sursa: FT

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult