Companiile de tehnologie plătesc salarii de până la 300.000 de dolari pe an pentru specialiști în discuții cu ChatGPT

31.03.2023
Companiile de tehnologie plătesc salarii de până la 300.000 de dolari pe an pentru specialiști în discuții cu ChatGPT

Multe discuții din jurul tehnologiilor AI vorbesc despre cum acestea vor înlocui forța de muncă umană, însă în ultimele câteva luni, noi profesii legate de felul în care companiile folosesc AI-ul au început să apară. De exemplu, unul dintre cele mai noi „job-uri” din zona de tehnologie este „prompt engineer”, adică „inginer de replici”. Practic, te poți angaja în domeniul tehnologiei în zona de AI, fără studii în domeniu, doar dacă ai învățat în ultimele câteva luni de când există acces la aceste tehnologii, cum să convingi AI-ul să facă ceea ce îi ceri.

Salarii imense pentru specialiștii în discuții AI precum ChatGPT

Practic, ești plătit să „vorbești” cu ChatGPT sau să compui texte cât mai bune pentru generarea de imagini de calitate cât mai înaltă. Un prompt engineer nu trebuie să aibă studii în domeniul tehnologiei sau AI, dar necesită o cunoaștere bună a LLM-urilor (large language models) precum ChatGPT, sau noul Bard AI de la Google.

Un prompt engineer bun se remarcă prin felul în care compune mesajele către AI, pentru a rezolva diverse probleme. Am văzut în ultima perioadă că ChatGPT este o unealtă foarte performantă inclusiv pentru scrisul de cod de programare, dar există și multe alte domenii în care cineva care se descurcă bine în conversații cu AI-ul pot aduce contribuții majore.

În domeniul „conversațiilor cu AI”, alte abilități sau studii în domenii precum limba engleză, istorie sau filozofie sunt importante. Iar pachetele salariale de pe piața din SUA sunt foarte atractive, uneori chiar mai bune decât cele ale programatorilor care ajută la crearea acestor modele lingvistice cu AI. Vorbim despre salarii care pot porni de la 175.000 de dolari pe an și care pot ajunge și la 335.000 de dolari. Desigur, cu cât un astfel de post este mai bine plătit, cu atât trebuie să știi mai multe despre AI, și unele cer chiar și experiență în dezvoltarea de aplicații de acest gen, în ciuda faptului că este un domeniu foarte nou.

prompt engineer

Andrej Karpathy, fostul șef al diviziei AI din cadrul Tesla, a menționat de curând pe Twitter că „Limba engleză este cel mai nou și mai atrăgător limbaj de programare”, făcând referire la faptul că poți, teoretic dezvolta software prin intermediul unui chatbot, doar scriind cerințele în limba engleză, primind apoi rezultatul final în câteva secunde. Aici intră însă inginerii de replici, care pot rafina cerințele și pot identifica problemele, pentru a se asigura că rezultatele sunt cele dorite.

sursa: Slashgear

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult