Meta refuză să semneze codul de bune practici privind inteligența artificială al UE

Meta refuză să semneze codul de bune practici privind inteligența artificială al UE

Meta a refuzat să semneze codul de practică al Uniunii Europene pentru Legea privind inteligența artificială (IA), cu câteva săptămâni înainte ca regulile blocului comunitar pentru furnizorii de modele de IA de uz general să intre în vigoare.

Codul de practică al UE – un cadru voluntar publicat la începutul acestei luni – își propune să ajute companiile să implementeze procese și sisteme pentru a se conforma legislației blocului comunitar pentru reglementarea IA, scrie TechCrunch.

Printre altele, codul impune companiilor să furnizeze și să actualizeze periodic documentația despre instrumentele și serviciile lor de IA și interzice dezvoltatorilor să instruiască IA cu privire la conținutul piratat; companiile trebuie, de asemenea, să respecte solicitările proprietarilor de conținut de a nu utiliza lucrările lor în seturile lor de date.

Kaplan, Meta: Implementarea legislației de către UE, „exagerare”

Calificând implementarea legislației de către UE drept „exagerare”, Kaplan a susținut că legea va „strangula dezvoltarea și implementarea modelelor de IA de frontieră în Europa și va împiedica firmele europene care doresc să construiască afaceri pe baza acestora”.

„Europa se îndreaptă pe o cale greșită în ceea ce privește IA”, a scris Joel Kaplan, directorul pentru afaceri globale al Meta, într-o postare pe LinkedIn. „Am analizat cu atenție Codul de practică al Comisiei Europene pentru modelele de IA de uz general (GPAI) și Meta nu îl va semna. Acest cod introduce o serie de incertitudini juridice pentru dezvoltatorii de modele, precum și măsuri care depășesc cu mult domeniul de aplicare al Legii privind IA.”

Legea IA, o reglementare bazată pe risc pentru aplicațiile inteligenței artificiale, interzice complet anumite cazuri de utilizare cu „risc inacceptabil”, cum ar fi manipularea cognitiv-comportamentală sau scoringul socială.

Regulile definesc, de asemenea, un set de utilizări „cu risc ridicat”, cum ar fi biometria și recunoașterea facială, și în domenii precum educația și ocuparea forței de muncă. Legea impune, de asemenea, dezvoltatorilor să înregistreze sistemele de IA și să îndeplinească obligațiile de gestionare a riscurilor și a calității.

Companiile de tehnologie din întreaga lume, inclusiv cele aflate în avangarda cursei IA, precum Alphabet, Meta, Microsoft și Mistral AI, au contestat regulile, îndemnând chiar CE să amâne implementarea acestora. Dar Comisia a rămas fermă, declarând că nu își va schimba calendarul.

UE a publicat linii directoare pentru furnizorii de modele de AI înainte de regulile care vor intra în vigoare pe 2 august. Aceste reguli ar afecta furnizorii de „modele de inteligență artificială de uz general cu risc sistemic”, cum ar fi OpenAI, Anthropic, Google și Meta. Companiile care au deja astfel de modele pe piață vor trebui să respecte legislația până la 2 august 2027.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Răzvan Crăciun
Răzvan Crăciun
Cu o experiență de aproape 30 de ani în presă, în luna mai 2025 am ajuns din nou în domeniul care m-a pasionat de la început - IT. Cea mai lungă perioadă (mai mult de 15 ani) am petrecut-o la agenția de presă Mediafax, unde am trecut prin piața de capital și IT. Am publicat și în Ziarul ... citește mai mult