Moment istoric: Pentru prima dată o dronă a decis singură să atace oameni

02.06.2021
Moment istoric: Pentru prima dată o dronă a decis singură să atace oameni

Primul caz în care o dronă autonomă a decis singură să atace oameni s-ar fi petrecut anul trecut în Libia, potrivit unui raport al ONU.

Incidentul, unul istoric, s-a întâmplat în timpul războiului civil din statul african. Atacul a fost efectuat de o dronă de producție turcească.

Raportul descrie cum Haftar Affiliated Forces (HAF), conduse de feldmareșalul Khalifa Haftar, au fost atacate, cu drone, de forțe rivale din cadrul Government of National Accord (GNA).

După un atac terestru de succes asupra HAF, GNA a lansat aparate de zbor autonome STM Kargu-2 împotriva inamicilor. Aceste drone sunt trimise la anumite coordonate geografice, iar apoi nu mai este necesară supravegherea și controlarea lor. Nu au nevoie de o conexiune de date cu pilotul și nici ca acesta să dea permisiunea pentru a deschide focul. Procedura se numește „tragi și uiți”. După lansarea dronei, operatorii pot îndeplini alte misiuni, pleca în altă parte sau chiar merge la masă.

Caracteristicile principale ale dronei STM Kargu (Foto: stm.com.tr)

Kargu-2, produsă de compania STM, are patru elice și poate fi echipată cu diverse arme. Cel mai adesea, dispozitivul este folosit în misiuni „kamikaze”. După ce alege ținta, drona intră în picaj și explodează în apropierea acesteia (vezi video mai jos).

Citește și: Cât de periculoasă este Inteligenţa Artificială? De ce Bill Gates, Stephen Hawking şi Elon Musk se tem de tehnologia în care marile companii investesc masiv

Acesta este un moment de cotitură în istoria conflictelor armate. Mulți oameni militează pentru interzicerea armelor autonome pe câmpurile de luptă. În 2017, peste 100 de cercetători, experţi şi lideri de companii au cerut, într-o scrisoare deschisă, ONU interzicerea roboţilor înzestraţi cu inteligenţă artificială în război. Ei avertizează că aceste tehnologii vor declanşa cea de-a treia revoluţie în conflictele armate, după cele generate de praful de puşcă şi armele nucleare.

„Acestea pot fi arme ale terorii, arme pe care despoţii şi teroriştii le pot folosi împotriva populaţiilor nevinovate şi arme care pot fi compromise prin atacuri informatice pentru a fi folosite în moduri nedorite”, se arăta în scrisoare.

Sursa: Popular Mechanics

Citește și: Trei pescari au murit după ce au prins în plase o dronă care a explodat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult