Opera anunță integrarea ChatGPT în browser-ul său pentru generarea rapidă de rezumate

12.02.2023
Opera anunță integrarea ChatGPT în browser-ul său pentru generarea rapidă de rezumate

Browser-ul Opera este unul dintre cele mai vechi pe care o parte dintre utilizatorii de internet încă le folosesc. Acesta a supraviețuit de-a lungul timpului prin adaptarea la tehnologiile și cerințele noi ale utilizatorilor, fiind printre primele care au trecut de la un motor proprietar la Chromium, printre primele care au integrat VPN și ad-blocker integrat și printre primele care au oferit funcții „crypto”. Acum, Opera vine cu una dintre primele integrări ChatGPT din piață, la doar câteva zile după anunțul Microsoft care a promis că integrează aceste funcții în Edge.

Opera adaugă funcții asistate de AI direct în browser

Funcționalitatea promisă de Opera nu este cu mult diferită față de ceea ce a anunțat Microsoft pentru Edge. Practic, în bara laterală va fi integrat un nou meniu, care va permite acces rapid la ChatGPT. Folosind un buton din bara de adresă, numit „shorten”, poți  să creezi rapid un rezumat al informației de pe pagina pe care o ai deschisă, pentru a putea extrage mai rapid detaliile care te interesează, fără să fii nevoit să citești tot textul.

Rezumatul este împărțit într-o listă organizată, ușor de parcurs și ușor de folosit drept referință în redactarea unui text. Se pare că este folosit ChatGPT în versiunea sa obișnuită, fără personalizări suplimentare, așa cum promite Microsoft. În cazul Edge, este vorba despre o versiune ChatGPT numită Project Prometheus, care încă nu este disponibilă în mod public. Aceasta nu doar că poate să facă rezumate rapide, ci permite chiar și compunerea de texte de la zero, pe baza unor idei principale.

Cel mai probabil, astfel de funcții AI vor deveni din ce în ce mai prezente în browserele noastre de internet. Google va integra AI-ul său lingvistic Bard în Google Chrome cu siguranță după ce îl va lansa public în motorul său de căutari pe internet.

Funcția va fi disponibilă în Opera în viitorul foarte apropiat, iar Opera promite că va lucra la noi funcții asistate de AI, probabil fiind vorba și despre posibilitatea de a genera imagini și alte tipuri de conținut care începe să fie din ce în ce mai popular.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult