Serviciul AI WatermarkRemover face exact ce descrie numele: scoate logo-uri din fotografii cu un singur click

27.01.2023
Serviciul AI WatermarkRemover face exact ce descrie numele: scoate logo-uri din fotografii cu un singur click

Chiar dacă s-a vorbit foarte mult de „AI” în ultimii 10 ani, abia spre finalul anului 2022 am putut vedea cu adevărat puterea acestei tehnologii, când mai multe servicii au fost lansate pentru a fi folosite de public. DALL-E și ChatGPT par să fie doar începutul, iar acum încep să apară și alte unelte, mai simple, care pot fi folosite în scopuri nu tocmai legale. De exemplu, există acum un site care poate scoate watermark-ul din orice fotografie cu un singur click.

WatermarkRemover este încă o unealtă AI folosită pentru plagiat

WatermarkRemover.io este site-ul public și gratuit care permite oricărui utilizator să încarce o fotografie cu watermark, inclusiv de pe servicii de vânzare de fotografii precum Shutterstock sau Getty Image. Odată ce ai imaginea și ai încărcat-o, apeși un singur buton, iar marcajele de protecție dispar. Sigur, nu este întotdeauna o soluție perfectă, însă unele semne dispar complet, în timp ce altele mai lasă în urmă câteva „artefacte”.

Desigur, scoaterea watermark-urilor este o practică ilegală, întrucât imaginile respective sunt protejate cu astfel de marcaje special pentru a nu putea fi „furate” și folosite de către utilizatori fără licență. Creatorii WatermarkRemover spun că serviciul nu este responsabil pentru modul în care utilizatorii săi folosesc imaginile și că aceștia sunt complet responsabili în fața legii de încălcări ale drepturilor de autor. Mai mult, site-ul spune că dacă vrei să folosești o imagine de pe care ai scos watermark-ul, ar trebui să ceri acordul creatorului original. Ceea ce este redundant, întrucât acordul autorului se „cumpără” de pe serviciile care au aplicat watermark-ul original.

WatermarkRemover
foto: Shutterstock / Vladimir Iakovenko, via The Verge

Acțiuni similare erau posibile și în trecut, dar folosind software mai avansat, precum Photoshop, care, prin natura sa de software contra cost și interfață complicată, putea să limiteze accesul multor utilizatori. Tool-ul Content-Aware din Photoshop face cam același lucru, analizând zona selectată din imagine și generând pixeli care să se îmbine corect cu cei din jur. Dar scăderea gradului de dificultate la un singur click, va avea cu siguranță un impact asupra furtului de imagini, întrucât nu mai ai nevoie nici de acces la Photoshop și nici la cunoștințele necesare să îl folosești.

Se pare că, până acum, AI-ul este foarte puternic, însă majoritatea cazurilor de utilizare par să se concentreze în jurul plagiatului, fie că vorbim de artă, fotografie sau text.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult