Ultima piesă a trupei Beatles va fi realizată în 2023 cu ajutorul AI

13.06.2023
Ultima piesă a trupei Beatles va fi realizată în 2023 cu ajutorul AI
foto: Profimedia

Artistul Paul McCartney, fost membru al trupei Beatles, a confirmat că anul acesta va fi lansată ultima piesă a legendarei trupe. Aceasta va fi realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru a extrage vocea lui John Lenon de pe o casetă intitulată „For Paul”, pe care a înregistrat-o în apartamentul său din New York pe un casetofon, cu doi ani înainte să fie ucis.

Paul McCartney a confirmat că AI-ul va fi folosit pentru a realiza ultima piesă a trupei The Beatles

Deși McCartney nu a confirmat care dintre piesele de pe caseta „For Paul” a fost aleasă pentru a fi transformată în ultima piesă Beatles, se zvonește că ar fi vorba despre „Now and Then”. Această piesă a putut fi ascultată până în prezent doar la o calitate slabă, fiind înregistrată din nou de pe o casetă audio, pe care vocea lui John Lenon este suprapusă cu cea a pianului la care cânta.

Se pare că AI-ul nu va fi folosit pentru a imita vocea lui Lenon, așa cum am văzut în ultima perioadă, ci pentru a izola vocea originală a artistului pentru a putea fi procesată, masterizată și mixată într-un studio. McCartney spune că ideea pentru o ultimă piesă Beatles i-a venit în timpul realizării documentarului Get Back de pe Disney+, la care a lucrat alături de regizorul Peter Jackson. Documentarul, filmat în anii ’60, a stat în arhivele Disney zeci de ani, iar Peter Jackson a dorit să remasterizeze materialul cu trupa pentru a-l lansa într-o formă modernă. Și acolo a fost folosit AI pentru a îmbunătăți detaliile și rezoluția înregistrărilor vechi de pe peliculă.

Piesa se va lansa cândva în 2023, dar McCartney nu a confirmat o dată exactă.

„Avem vocea lui john și un pian și puteam să le separăm cu AI. Îi spui mașinăriei „aceasta este vocea. Aceasta este chitara. Scoate Chitara”. Ala că atunci când a venit momentul să facem ceea ce va fi ultima piesă Beatles, a fost vorba despre o casetă demo pe care John o avea și am putut să luăm vocea lui John de pe ea și să o extrgem în formă pură prin intermediul AI. Este puțin înfricoșător, dar este și excitant, pentru că acesta este viitorul. Va trebui să vedem unde ne duce.”, spune artistul

Diferența între utilizarea AI pentru a extrage vocea lui John Lenon pentru a realiza o nouă piesă Beatles și între piesele generate de AI care imită vocea artiștilor este că pe noul cântec vom regăsi vocea originală a lui John Lenon, nu o „clonă” digitală.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult