YouTube obligă creatorii de conținut să declare dacă clipurile acestora utilizează AI generativ

19.03.2024
YouTube obligă creatorii de conținut să declare dacă clipurile acestora utilizează AI generativ

YouTube impune acum creatorilor de conținut să divulge dacă clipurile acestora utilizează conținut „modificat sau sintetic”, categorie care include și secvențele generate cu ajutorul rutinelor AI. Principalul scop al acestei inițiative este de a informa privitorii că aceste clipuri video sunt realizate cu ajutorul unui AI generativ.

YouTube definește acest conținut „modificat sau sintetic” prin următoarele exemple:

  • Utilizarea înfățișării unei persoane redate în mod realist. Modificarea digitală a conținutului pentru a înlocui fața unei persoane cu a alteia sau generarea sintetică a vocii unei persoane pentru narațiunea unui astfel de clip video.
  • Alterarea secvențelor ce conțin evenimente sau locuri reale. Exemplul oferit este cel al unei clădiri reale, redată în flăcări cu ajutorul efectelor speciale generate de AI, sau al unui peisaj urban real, modificat însă cu ajutorul AI-ului pentru a părea diferit față de realitate.
  • Generarea unor scene realistice. Prezentarea unor instanțe realistice ale unor evenimente majore, precum o tornada care se îndreaptă către un oraș real.

Totuși, YouTube nu va încadra toate efectele speciale în această categorie: conținutul de acest fel care nu pare realistic, ajustările de culori și efecte de iluminare, efectele speciale de tipul fundalurilor blurate sau filtrele de înfrumusețare sau alte îmbunătățiri vizuale de acest tip vor fi excluse din categoria conținutului generat de AI.

În schimb, instrucțiunile YouTube sunt destul de clare în privința conținutului ce trebuie declarat drept modificat cu ajutorul AI-ului, vizată fiind înlocuirea feței unui personaj cu cea a altuia, procedeu cunoscut și drept deepfake.

Cei de la YouTube avertizează că refuzul de a divulga dacă un clip folosește AI ar putea duce la penalități aplicate canalului care îl folosește, precum suspendarea din programul dedicat partenerilor prin intermediul căruia se monetizează clipurile video disponibile pe platformă.

De asemenea, în cazul clipurilor generate cu AI „nedeclarate” de către autori, YouTube ar putea lua măsuri pentru a reduce riscul dezinformării publicului, precum aplicarea unor etichete de avertisment pe care creatorii nu vor avea posibilitatea să le elimine.

Etichetele aplicate clipurilor ce utilizează conținut „modificat sau sintetic” vor apărea în versiunile mobile ale aplicației YouTube, pe desktop-uri și în variantele de smart TV ale aplicației în următoarele săptămâni. Primele care vor afișa aceste avertismente vor fi versiunile mobile ale aplicației YouTube, iar checkbox-ul prin intermediul căruia creatorii de conținut își pot cataloga clipurile drept generate cu ajutorul AI-ul este disponibil chiar acum.

Sursa: 9to5Google.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News