13 funcţii noi în Gmail, ghid pentru curioşi

06.06.2008
13 funcţii noi în Gmail, ghid pentru curioşi
Laboratoarele Gmail prezintă:

Întotdeauna mi-a plăcut la Google că încearcă (şi de cele mai multe ori reuşeşte) să fie original. Şi că, deşi are venituri imense, nu se bazează prea mult pe taxarea directă a utilizatorului, ci pe reclamă. E adevărat, dacă vrei mai mult spaţiu de stocare pe Picasa, de exemplu, trebuie să plăteşti. Dar poţi să foloseşti suportul POP3 (şi IMAP) din Gmail pentru a-ţi verifica mail-ul cu Outlook, pe gratis. Nu trebuie să plăteşti pentru asta ca la Yahoo!.

Nu o să ascund faptul că Gmail este serviciul meu preferat de e-mail. Îmi place că Google tratează Gmail (şi restul serviciilor sale online gen GoogleReader sau Google Docs ) ca pe un program obişnuit în sensul că la anumite perioade de timp vine cu funcţii noi. Asta mă face tot timpul curios şi abia aştept să văd ce funcţii noi mai primesc în unul din aceste servicii pe care le folosesc cel puţin 5 zile pe săptămână.

Gmail Labs

Labs este văzut de Google ca un laborator în care pot testa funcţiile la care se lucrează şi care la un moment dat vor fi (sau nu) implementate. De azi, există un Gmail Labs. Dacă intri în contul tău de Gmail şi te duci la Settings, vei observa un tab nou, în stânga de tot, numit Labs. În acesta sunt listate şi explicate pe scurt 13 facilităţi la care lucrează Google pentru Gmail şi pe care, dacă vrei, le poţi testa.

Gmail Labs

În dreptul fiecărei funcţii ai două opţiuni; enable şi disable. Dai vrei să testezi vreuna din cele 13 funcţii dai enable şi apeşi butonul Save Changes. Dacă nu te interesează, le laşi pe disable. Mi se pare o idee cât se poate interesantă, aceea de a-i arăta utilizatorului la ce funcţii se lucrează şi de a-l lăsa să aleagă ce funcţii să folosească din cele aflate în teste. Aşa îţi dai seama (tu, Google) ce funcţii îşi doresc utilizatorii şi ce contează pentru ei.

Link-uri, stele şi fonturi

13 funcţii de laborator

Înainte de toate, aşa cum scrie în tab-ul Tabs de care am amintit mai sus, aceste funcţii sunt încă în teste. Aşadar atenţie, dacă ceva se întâmplă (Gmail nu mai funcţionează corespunzător sau deloc), poţi accesa acest link pentru a reseta setările. Voi lua cele 13 funcţii testate în ordinea în care sunt afişate în tabul Labs din Gmail.

Quick Links

Quick Links Gândeşte-te la Quick Links ca la funcţia Bookmarks din Firefox, Opera sau Favorites din Internet Explorer. Aşa cum în aceste browsere poţi adăuga un link către un site, cu Quick Links, în Gmail, poţi adăuga un link către un anumit mesaj.

Avantajul constă în faptul că Quick Links este o căsuţă poziţionată sub Labels şi acolo vei găsi oricând link-ul către un mesaj important pe care l-ai adăugat la Quick Links. Astfel, vei putea accesa imediat mail-ul respectiv, indiferent de label-ul sau directorul în care te afli.

Superstars

Nu, dacă activezi această funcţie nu vei deveni dintr-o dată un superstar. În schimb, vei avea mai multe "stele" la dispoziţie. Gmail îţi pune la dispoziţie, ca modalitate suplimentară de sortare a mesajelor, sistemul Starred. Adică poţi atribui o steluţă unui mesaj pe care vrei să-l accesezi rapid mai târziu. La fel cum în Outlook ai steguleţele pentru Follow Up.

Gmail Superstars

Acest Superstars nu face decât să aducă mai multe simboluri: steluţe de culori diferite, semnul exclamării, semnul întrebării etc. Opţiunile acestei funcţii le vei găsi după activare în tab-ul General de la Settings. Aici ai două rânduri: steluţe active şi steluţe inactive. Ordinea steluţelor active determină simbolul care va fi aplicat. Practic, când apeşi o dată steluţa din dreptul mesajelor vei aplica primul simbol din lista desteluţe active. Pentru a aplica a treilea simbol din lista respectivă, va trebui să apeşi de trei ori.

Pictures in chat

Fucţionalitatea acestei opţiuni reiese foarte clar din denumire: imagini pentru chat (Google Talk, versiunea integrată în Gmail). În fereastra în care vorbeşti cu cineva ar trebui să fie afişată şi imaginea pe care persoana respectivă şi-aales-o. Deocamdată, în contul meu, această opţiune nu pare să funcţioneze şi oricum nu este foarte interesantă.

Fixed width font

La fel de auto explicativ este şi numele acestei funcţii. Cu Fixed width font activată, poţi da reply la mail cu font de dimensiune fixă, fără formatări.

Tastatură, mouse, semnături şi altele

Custom keyboard shortcuts

Aceasta este într-adevăr o funcţie interesantă pentru utilizatorii de tip "keyboard ninja". În caz că nu eşti unul dintre aceştia, află acum că multe din funcţiile Gmail pot fi apelate direct din tastatură, fără să te atingi de mouse.

Gmail custom keyboard shortcuts

Ei bine, cu această funcţie ai controlul asupra tastelor prin care poţi, de exemplu, da reply, naviga într-un folder sau şterge un mesaj. Îţi poţi alege tastele pe care le preferi pentru operaţiunile pe care vrei să le realizezi din tastatură. Schimbarea tastelor se face din tabul Keyboard Shortcuts care va apărea la Settings după ce activezi opţiunea Custom keyboard shortcuts.

Mouse gestures

Întodeauna am folosit Mouse gestures pe Internet încă de când am descoperit această funcţie în Opera. Şi iată că acum şi Gmail te lasă să navighezi prin gesturi de mouse. Este adevărat deocamdată are doar 3 gesturi implementate, iar pentru cei care folosesc mousegestures în Opera sau în Firefox (cu ajutorul unei extensii) nu aduce nimic în plus. Însă pentru ceilalţi este o noutate.

Gmail mouse gestures

Dacă ţii butonul dreapta apăsat şi mişti mouse-ul spre stânga revii la pagina anterioară. Pentru a naviga o pagină înainte, tot cu butonul dreapta apăsat, mişti mouse-ul spre dreapta. Aceeaşi operaţiune făcută de această dată de jos în sus te va duce în Inbox.

Signature tweaks şi Random signature

Dacă nu-ţi convine faptul că semnătura ta este plasată (în reply şi forward) sub textul citat, atunci vei aprecia opţiunea Signature tweaks. Aceasta nu face decât să elimine linia punctată de deasupra semnăturii şi să-ţi pună semnătura deasupra textului citat, sub textul pe care îl scrii tu.

Random signature îţi va pune la sfârşitul mesajelor pe care le trimiţi o semnătură aleatorie, mai exact un citat. Acesta este preluat de un site, prin RSS. La setările legate de semnătură poţi oricând specifica alt flux RSS al unui site cu citate celebre (sau mai puţin celebre).Signature tweaks şi Random signature nu pot funcţiona amândouă simultan (deocamdată).

Gmail random signature

Custom date formats

Cu această funcţie activată, vei avea la dispoziţie o nouă opţiune în tabul General de la Settings. Aceasta te va lăsa să alegi formatul datei atribuite mesajelor electronice. Poţi opta pentru formatul cu ziua la început, cu luna sau cu anul.

Gmail custom date formats

Muzzle şi Old Snakey

Aceste două opţiuni le trec la capitolul inutil. Muzzle nu face decât să ascundă statusul contactelor din lista de Google Talk din Gmail. Iar dacă te plictisesc colegii de birou, poţi oricând să apeşi tasta ‘&’ şi să joci şarpele. Cred că şi cei de la Google seplictiseau când le-a venit această idee.

Gmail Old Snakey

Email Addict

Iată o funcţie cu scop nobil. Dacă activezi Email Addict, îţi va apărea un link nou lângă Settings: Take a break! Dacă îl apeşi, vei fi scos timp de 15 minute din Gmail. Iar dacă 15 minute sunt prea mult, poţi oricând să revii apăsând butonul de salvare: Esc.

Gmail Addict

Hide Unread Counts

Întotdeauna m-a enervat să văd numărul de spam-uri primite pentru că mă obligă practic să le şterg. Această funcţie va elimina numărul de mesaje nesolicitate primite, trecut în paranteză, lângă link-ul Spam. Nu este o idee nouă (cunoscătorii folosesc un script de Greasemonkey în acest scop), dar este binevenită.

După ce am parcurs şi am testat toate cele 13 funcţii din Gmail Labs am rămas cu impresia că pentru cei de la Google programarea este o joacă. Poate sunt eu prea serios, dar Snake în Gmail? Totuşi! Unele funcţii precum Quick Links sau Custom keyboard shortcuts sunt într-adevăr binevenite. Însă altele pariez că nu vor fi incluse default în Gmail.

Să fie acesta semnul că Gmail va ieşi curând din beta?