295 de extensii Chrome, folosite pentru a insera reclame în căutările Google Search și Bing

06.08.2020
295 de extensii Chrome, folosite pentru a insera reclame în căutările Google Search și Bing

295 de extensii Chrome instalate de 80 milioane utilizatori, folosite pentru a deturna căutările Bing Search și Google Search, inserând reclame suplimentare

În mod ironic, unele dintre extensiile descoperite în urma investigațiilor făcute de AdGuard, o companie specializată în furnizarea de soluții ad-block, erau promovate tocmai ca și extensii pentru blocarea afișării reclamelor în browserul Chrome.

Extensii Chrome infectate în magazinul Web Store

Distribuite cu ajutorul magazinului oficial Chrome Web Store, extensiile Chrome abuzive mergeau mai departe decât să afișeze reclame inofensive, click-urile pe bannerele și link-urile inserate printre rezultatele la căutări direcționând utilizatorii către aplicații malware și alte capcane.

În afară de false extensii ad-block, analiza publicată de AdGuard a scos la iveală și alte selecții foarte populare, cum ar fi widget-uri pentru starea vremii și extensii care asistă obținerea capturilor de ecran.

Majoritatea extensiilor descoperite (245 din totalul de 295 extensii infectate), nu aveau nici o altă funcție utilă decât aplicarea unei poze de fundal la folosirea butonului New Tab, înlocuind fundalul alb afișat în mod implicit.

Indicând spre un singur autor, toate cele 295 extensii Chrome abuzive reușeau să păcălească filtrele Google încărcând după instalare cod suplimentar găzduit de domeniul fly-analytics.com, abia după această etapă trecând la inserarea de reclame abuzive în pagini.

Google nu ia măsuri?

Deși autorul studiului afirmă că a raportat de câteva săptămâni problemele descoperite către Google, niciuna dintre extensiile identificate nu a fost deocamdată îndepărtată din magazinul oficial de extensii Chrome.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video