Ți-a mers mai greu netul ca de obicei? O posibilă cauză este un cablu de fibră optică submarin

13.04.2020
Ți-a mers mai greu netul ca de obicei? O posibilă cauză este un cablu de fibră optică submarin

Mai ales în contextul măsurilor de carantină impuse pentru a limita răspândirea coronavirus, infrastructura de acces la internet este de o importanță crucială pentru comunicare și buna  funcționare a economiei, orice perturbații apărute amplificând teama resimțită de populație.

Din fericire, infrastructura globală de acces la internet este mult mai sofisticată decât vechile rețele „de cartier” folosite pentru conectarea la internet a locuitorilor din ansambluri de locuințe, existând numeroase modalități pentru ocolirea sistemelor compromise direcționând conexiunile prin noduri adiacente. Cu toate acestea, atunci când defecțiunile afectează elemente esențiale ale infrastructurii de acces la internet, cum sunt cablurile de fibră optică ce traversează oceanele lumii, perturbațiile sunt resimțite pe zone vaste și deseori nu au o rezolvare rapidă.

Potrivit administratorului Telekom Malaysia Bhd (TM), unul dintre cablurile de fibră optică folosite pentru conectarea unor regiuni din Malaiezia cu Singapore, Hong Kong și San Jose din statele unite a fost deteriorat din cauze necunoscute. Cunoscută drept Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2), magistrala de fibră optică parțial întreruptă nu mai poate livra întreaga lățime de bandă necesară pentru conectarea regiunilor mai sus amintite, însă efectele pot fi resimțite de oricine accesează conexiuni care tranzitează această parte a lumii. În special afectate sunt serviciile de tip videoconferință, streaming video și jocurile online, traficul de date generat de acestea fiind restricționat pentru a asigura conectivitatea altor servicii, precum navigare web.

Între timp, se fac și lucrări de limitare a efectelor prin redirecționarea traficului de date prin noduri locale de conectare, parteneriatele existente cu gigantii tehnologici și rețelele sociale pentru localizarea conținutului asigurând că numai 20% din traficul generat pe internet trece efectiv prin canale internaționale de comunicații.

Din păcate, fiind vorba de un cablu de fibră optică submarin, începerea reparațiilor este condiționată de sosirea vaselor specializate pe intervenții de acest tip, prevăzute cu macara specializată pentru ridicarea cablului aflat pe fundul oceanului și înlocuirea tronsonului afectat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult