Activitatea pe Facebook poate dezvălui mai multe informaţii personale decât am dori

Activitatea pe Facebook poate dezvălui mai multe informaţii personale decât am dori

Atunci când aruncăm o privire prin profilul unui utilizator Facebook, putem vedea paginile preferate ale acestuia şi ne putem face o idee vagă despre preferinţele sale culturale, politice sau culinare. Conform unui studiu întocmit de un grup de cercetători din cadrul universităţii Cambridge, profilul Facebook ar putea dezvălui însă mai mult decât am crede sau am dori…

Efectuat pe un eşantion de 58.000 de voluntari, studiul arată că Facebook oferă suficiente informaţii pentru a determina, cu o precizie suficient de ridicată, rasa, nivelul de inteligenţă, personalitatea, opţiunile politice, preferinţele sexuale sau dependenţa de anumite substanţe, legale sau nu. Datele culese au fost procesate cu ajutorul unor algoritmi special creaţi pentru acest studiu, iar rezultatele au declanşat un semnal de alarmă deoarece orice persoană sau organizaţie interesată poate face acelaşi lucru, asta în cazul în care nu o face deja.

Analizele făcute de cercetătorii britanici au permis determinarea corectă a rasei în 95% din cazuri şi a preferinţelor politice în 85% din cazuri. Abuzul de medicamente sau droguri a fost determinat cu o precizie de 73%, iar implicarea utilizatorului într-o relaţie a fost determinată cu o precizie de 65%.

Cercetătorii au ţinut să sublinieze că aceste metode de analiză sunt mai complexe decât am putea crede. Aceştia au afirmat, de pildă, că doar 5% din utilizatorii homosexuali au accesat pagini sau legături Web cu conţinut dedicat în mod evident acestui subiect, însă algoritmii de analiză au permis determinarea corectă a preferinţelor sexuale în 88% din cazuri. Mai mult, recent anunţatul Graph Search, care va oferi posibilităţi superioare de căutare şi analiză a datelor, va oferi noi posibilităti de culegere a datelor.

Aceste rezultate sunt binevenite pentru companiile care desfăşoară activităţi de marketing pe Facebook, însă cercetătorii avertizează că unele dintre aceste informaţii sunt o ameninţare pentru libertăţile, intimitatea sau securitatea persoanelor, fiind necesare eforturi suplimentare atât pentru conştientizarea utilizatorilor asupra posibilităţii alegerii unor setări de securitate mai bune, cât şi pentru supravegherea mai atentă a modului în care aceste date ar putea fi folosite şi abuzate de terţi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News