Aflarea locatiei unui telefon mobil. Aplicatii de gasit telefonul

03.12.2019
Aflarea locatiei unui telefon mobil. Aplicatii de gasit telefonul

Cum se face aflarea locatiei unui telefon mobil, folosind mijloacele puse la dispoziţie chiar de Google.

 

Cu puţină îndemânare, poţi urmări pe Google fiecare mişcare a unui alt posesor de telefon cu Android, gratis şi fără să ai nevoie de alte aplicatii de gasit telefonul.

În încercarea de a cădea la pace cu organizaţiile care militează pentru protejarea intimităţii utilizatorilor şi transparenţă în colectarea informaţiilor despre aceştia, Google a făcut publice o bună parte din datele colectate despre utilizatorii produselor sale, organizate într-o formă non-criptică uşor de înţeles, lăsând fiecăruia libertatea să decidă dacă să permită mai departe colectarea acestora.

Teoretic, oricine poate debifa manual setările relevante pentru a deveni semi-invizibil pe Google, însă acestea nu sunt foarte uşor de găsit şi nici familiare celor neiniţiaţi, încât majoritatea rămân să „joace” mai departe după regulile impuse de Google.

Aşa se face că pentru aflarea locatiei unui telefon mobil nu-ţi trebuie decât numele contului Google şi parola folosită de persoana pe care vrei să o urmăreşti, iar aceasta a păstrat setările implicite de confidenţialitate făcute de Google, funcţia de monitorizare GPS şi înregistrare locaţiei este deja activă pe telefonul mobil.

Ai nevoie doar de un PC conectat la internet şi browserul web. Ceea ce te interesează este funcţia Location History, mai precis pagina Google Maps Timeline. Datele afişate aici sunt cele pentru contul Google autentificat în browserul web, astfel că trebuie să verifici dacă te-ai logat în contul corect înainte de a trece mai departe. În funcţie de nivelul de securitate configurat, ai putea nevoie şi de confirmarea accesării contului prin introducerea unui cod recepţionat într-un mesaj SMS sau simpla răspundere la un mesaj de tip Yes/No, de regulă afişat pe telefonul persoanei urmărite. Astfel, accesarea datelor păstrate de Google nu este chiar la îndemâna oricui, pe lângă datele de login fiind necesar şi accesul fizic la telefonul mobil. Însă mecanismul de securitate gândit de Google nu este complet infailibil, simpla autentificare într-un cont Gmail aparţinând persoanei respective conectează automat şi contul Google la care acesta este asociat, deschizând mai departe accesul la datele acestuia.

Scopul declarat de Google pentru functia Location History este catalogarea tuturor locaţiilor vizitate de-a lungul timpului de utilizatorii produselor Google, nu doar telefoane Android, organizând totul în ordine cronologică şi uşor de prezentat direct pe harţile Google Maps. Google strânge informaţii din mai multe surse în acelaşi timp, încât cu Google se poate afla locatia unui telefon mobil chiar şi fără să avem receptorul GPS pornit. Google poate determina dacă cineva a mers pe jos sau cu autobuzul, dar s-a oprit undeva pe traseu şi cât timp a staţionat acolo.

Dacă foloseşti camera foto, cu atât mai bine pentru cine te urmareste pe Google, pozele fiind adăugate automat la istoricul zilei, margând momentul şi locul unde au fost făcute. Dacă răspunzi notificărilor Google în care eşti rugat să laşi o impresie despre restaurantul sau magazinul pe care l-ai vizitat, gestul va fi consemnat automat în istoricul tău împreună cu orice poze pe care ai ales să le încarci, din nou, marcând exact momentul şi locaţia unde au fost obţinute.

Din pagina Location Timeline, alegi în calendar luna si ziua pe care o vrei afişată şi dai zoom pe hartă până în zona care te interesează. Traseul apare detaliat pe harta din dreapta, iar fiecare locaţie de pe acesta apare în lista detaliată de pe partea stângă, complet cu durata de timp în care posesorul telefonului mobil s-a aflat acolo, mijloace de transport folosite.

Dacă au fost sincronizate automat în contul Google Photos, orice poze făcute pe traseu până la destinaţie apar în Timeline şi le poţi accesa la rezoluţia originală.

Aflarea locatiei unui telefon mobil – pe Android

Dacă în schimb, vrei să afli unde este telefonul tău, sau al persoanei al cărei cont Google tocmai l-ai accesat, o scurtă vizită în pagina Find My Device te va lămuri cum poti afla locatia unui telefon mobil.

  • Va trebui să-ţi confirmi încă o dată identitatea tastând parola contului Google, după care nu rămâne decât să alegi din lista afişată modelul dispozitivului care te interesează. Locaţia fizică a dispozitivului va fi afişată pe Google Maps. În panoul din stânga ecranului ai posibilitatea să vezi nivelul actual de încărcare a bateriei, numele reţelei Wi-Fi conectate.
  • Dacă telefonul se află undeva în apropiere, atunci opţiunea Play Sound va declanşa ringtone-ul pentru a ajuta localizarea rapidă. Opţiunea funcţionează chiar dacă telefonul a fost setat în modul silenţios.
  • Dacă în schimb bănuieşti furtul telefonului, atunci poţi opta pentru blocarea acestuia de la distanţă folosind opţiunea Secure Device. Ca ultimă soluţie, poţi folosi opţiunea Erase Device pentru a comanda ştergerea datelor personale rămase în memoria telefonului, prevenind astfel accesarea acestora de către persoane străine.

Aflarea locatiei unui telefon mobil – pe iOS

Dacă funcţia Find My Device a fost deja activată pe telefonul rătăcit sau pierdut, poţi folosi aplicaţia Find My pentru a încerca să-l recuperezi.

Urmează aceşti paşi pentru aflarea locatiei telefonului mobil:

  • Te autentifici din browserul web folosind Apple ID-ul setat pe dispozitiv, sau foloseşti aplicaţia Find My deja instalată pe un alt dispozitiv Apple
  • De pe site-ul iCloud.com sau din interfaţa aplicaţiei de mobil foloseşti butonul Find iPhone. Selectezi un dispozitiv din lista afişată pentru a vizualiza locaţia sa pe o hartă. Dacă telefonul este în apropiere, poţi activa ringtone-ul pentru a încerca localizarea sa.
  • Dacă nu reuşeşti să găseşti imediat telefonul pierdut poţi folosi butonul Mark As Lost pentru a bloca de la distanţă dispozitivul şi afişa un mesaj personalizat cu ecranul acestuia.
  • Între timp, poţi încerca localizarea pe hartă a dispozitivului, dacă acesta se află în stare de funcţionare. Important de ştiut, funcţionalitatea Apple Pay este suspendată după ce puneţi dispozitivul în modul Lost, aceasta fiind o măsură de siguranţă împotriva plăţilor neautorizate.
  • Ca ultimă soluţie în caz de furt, foloseşte opţiunea Erase Your Device pentru a bloca de la distanţă iPhone-ul pierdut şi comanda ştergerea datelor personale rămase în memoria acestuia, prevenind astfel accesarea acestora de către persoane străine.

Din păcate, dacă funcţia Find My Device nu este activă pe iPhone-ul pierdut, atunci nu ai alte opţiuni pentru aflarea locaţiei telefonului mobil, rămânând doar să schimbi cât mai repede parola Apple ID pentru a împiedica accesarea datelor tale păstrate în contul iCloud şi deturnarea serviciilor la care eşti abonat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult