Afli prin email că prietenii încarcă poze cu tine pe Facebook?

Autori: Aurelian Mihai, Liviu - Andrei Mihai 29.08.2012
Afli prin email că prietenii încarcă poze cu tine pe Facebook?

Obişnuiţi cu avalanşa de notificări primite de obicei când vizitează pagina de Facebook, mulţi utilizatori pot deveni pradă uşoară în faţa atacurilor cu malware, dacă dau click cu aceeaşi nonşalanţă şi pe mesajele primite prin email.

Atenţie la viruşii răspândiţi prin mesaje email cu subiectul Facebook

Alarma a fost dată după ce un nou virus de tip troian a început să se răspândească prin trimiterea de mesaje email nesolicitate, prin care îşi înştiinţează potenţialele victime că cineva din lista de prieteni tocmai a încărcat o poză cu ei pe Facebook. Exploatând curiozitatea şi neatenţia utilizatorilor Facebook, mesajul îndrumă către vizionare pozei încărcată ca ataşament. În realitate, arhiva ZIP conţine un fişier executabil infectat cu virusul Troj/Agent-XNN.

Un atac similar a mai fost desfăşurat şi luna trecută, numai că mesajul email înştiinţa potenţialele victime că au fost etichetaţi prin funcţia photo tag în albumele cu poze ale prietenilor de pe Facebook. În loc de fişiere infectate trimise în ataşament, mesajul îndruma către accesarea unui link ce duce către un website compromis, unde are loc infectarea cu un troian ce permite deturnarea PC-ului de către hackeri.

Ambele atacuri vizează sistemul de operare Windows şi utilizatori care frecventează serviciile reţelei de socializare Facebook. Evident, pentru evitarea infectării este bine să tratăm cu maximă atenţie mesajele email ce au ca subiect reţeaua Facebook, evitând deschiderea fişierelor adăugate ca ataşament sau vizitarea link-urilor incluse în corpul mesajului.

Tags: