Am testat 5G în România, iar primele rezultate sunt neașteptate pentru mine

03.01.2023
Am testat 5G în România, iar primele rezultate sunt neașteptate pentru mine
Foto: Shutterstock

Sunt ceea ce în engleză se numește un „early adopter” („adoptant timpuriu” la noi). Vreau să folosesc cat mai repede noile tehnologii care apar pe piață, iar meseria mea îmi permite de cele mai multe ori să fac acest lucru. Însă, în cazul 5G a trebuit să aștept. Folosesc, încă de la apariție, serviciul YOXO, deoarece îmi place ideea de a-ți configura abonamentul direct din aplicație și faptul că am posibilitatea să renunț la el oricând doresc, fără vizite fizice în magazinul operatorului.

La YOXO, serviciul 5G a fost lansat recent și este bazat, bineînțeles, pe infrastructura Orange. Pachetul costă 39 de lei și oferă: minute și SMS-uri naționale nelimitate, 150 GB internet național și 7,37 GB internet în zona SEE.

5G
Momentan, Orange România oferă rețeaua mobilă de ultimă generație în 13 orașe mari și, în unele cazuri, în localitățile din imediata vecinătate a acestora.

Am fost sceptic în ceea ce privește 5G în acest moment. Rețeaua este încă în faza de dezvoltare în România, iar lucrurile pe care le-am auzit de la alte persoane nu erau încurajatoare. Aveam de gând să folosesc abonamentul pentru o lună, în care să fac teste, iar apoi să trec din noul la cel de 100 GB de internet, mai ieftin cu 10 lei.

Însă după ce am testat 5G în trei localități (două orașe mari și un sat) m-am răzgândit și sunt foarte optimist în ceea ce privește viitorul tehnologiei. Acolo unde există, vă spun din experiența mea că serviciul 5G este semnificativ mai rapid decât 4G sau 4G+.

Viteză obținută în rețeaua 5G a Orange în Sibiu.

Am petrecut aceste Sărbători în sau în zonele din apropierea a trei orașe: Sibiu, Râmnicu Vâlcea și București.

Vă avertizez din start că acesta nu este un test științific, ci unul practic, făcut de un utilizator obișnuit, cu un telefon obișnuit. Iată ce am descoperit în măsurătorile mele, făcute cu un smartphone iPhone SE (2023), folosind aplicația Fast.com dezvoltată de Netflix:

Sibiu, zona Gării:

Viteză maximă 5G: 270 Mbps
Viteză maximă 4G: 120 Mbps

Mohu, sat din apropiere de Sibiu:

Viteză maximă 5G: 36 Mbps
Viteză maximă 4G: 11 Mbps

5G vs 4G în Mohu, Sibiu. Am selectat cele mai bune rezultate obținute după mai multe teste făcute în timpul șederii acolo.

București, zona depozitului eMAG din apropiere de A1:

Viteză maximă 5G: 370 Mbps
Viteză maximă 4G: 130 Mbps

București, Bulevardul Theodor Pallady, ieșirea spre A2:

Viteză maximă 5G: 140 Mbps
Viteză maximă 4G: 120 Mbps

București, Parcul Tineretului:

Viteză maximă 5G: 410 Mbps
Viteză maximă 4G: 100 Mbps

București, București Mall:

Viteză maximă 5G: 870 Mbps
Viteză maximă 4G: 75 Mbps

În Râmnicu Vâlcea nu există încă acoperire 5G în rețeaua Orange.

Vă reamintesc că acestea sunt rezultate preliminarii, după teste făcute în doar câteva zone. În centrele orașelor rezultatele sunt, probabil, mai bune (în cazul Sibiului din gară se ajunge repede în centru, așa că nu mă aștept la viteze semnificativ mai mari).

Dezvoltarea rețelelor de generația a cincea în România este o operațiune care va mai dura ceva vreme. Totuși, experiența proprie îmi arată că acolo unde tehnologia există, vitezele sunt clar mai mari decât cele oferite de rețelele de generație anterioară. Tehnologia va fi benefică în special la sate, unde va crește semnificativ viteza internetului (vezi cazul Mohu unde avem deja viteză de trei ori mai mare decât în 4G).

Trebuie să țineți cont, atunci când treceți pe 5G, de faptul că telefoanele folosesc modemuri și tehnologii 5G diferite și că nu toate vor fi la fel de rapide, chiar dacă se află în aceeași zonă și în aceeași rețea mobilă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult