Amazon Appstore este primul magazin oficial de unde poți instala aplicații de Android pe Windows 11

10.07.2023
Amazon Appstore este primul magazin oficial de unde poți instala aplicații de Android pe Windows 11

Microsoft a uimit întreaga comunitate Windows în 2021, anunțând o colaborare în urma căreia utilizatorii Windows vor putea folosi aplicații Linux și de Android, ca și cum ar fi soluții native pentru PC.

În practică, anunțul oficial al noii funcționalități nu a venit cu acces implicit în magazinele oficiale de aplicații, varietatea de aplicații verificate și declarate compatibile fiind mai degrabă săracă, utilizatorii fiind lăsați să aștepte deschiderea unuia dintre marile magazine de aplicații pentru Android.

Problema este că Microsoft și Google se află într-un conflict de interese evident, cel din urmă nedorind să-i acorde fostului rival Windows Phone o portiță de intrare în ecosistemul mobile, pentru care încă oferă gama de portabile Surface. În schimb, Microsoft are toate motivele să dorească „infiltrarea” ecosistemului Android, rămânând doar să găsească un partener deja bine stabilit în acest ecosistem, care să-i asigure intrarea.

Iar acesta ar putea fi Amazon, cu al său Amazon Appstore, pe care ar fi dispus să îl integreze cu ecosistemul Windows, fie și sub forma unei aplicații instalabilă opțional prin Microsoft Store. Deși, nu atât de direct precum un Magazin Android cu scurtătură aplicată pe desktop-ul Windows încă de la prima instalare a sistemului de operare, planul are șanse de reușită.

Cert este că Amazon Appstore for Windows exista deja, singura modificare fiind înlăturarea tacită a restricției care împiedica dezvoltatorii să publice aplicații de Android. Amazon a clarificat că orice dezvoltator poate trimite o aplicație, atât timp cât aceasta funcționează cu platforma Windows. De aici, nimic nu împiedică un dezvoltator să aducă o aplicație Android pe Windows.

În prezent, există aproximativ 20.000 de aplicații Android care funcționează cu Windows, incomparabil mai puține decât cele disponibile pe un smartphone cu Android. În plus, acestea sunt efectiv disponibile doar pentru utilizatorii Windows din 31 de țări, Microsoft promovând compatibilitatea cu Android ca pe o  funcție de testare, lipsind modalitatea legală de a concura ecosistemul Android într-un mod „fără restricții”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult