Android Auto primește funcții și interfață nouă, scalabilă la orice dimensiune de ecran

15.05.2022
Android Auto primește funcții și interfață nouă, scalabilă la orice dimensiune de ecran

Anunțată de Google cu ocazia conferinței Google I/O 2022, noua versiune Android Auto împrumută din tehnologiile Android 13, oferind funcții complet noi și o versiune de interfață care poate funcționa și pe ecrane cu dimensiuni și rate de aspect mai puțin comune.

Așteptată la jumătatea acestei veri, noua interfață Android Auto promite afișarea mai eficientă a indicațiilor de călătorie, controale media și alte noutăți.

Una dintre noutăți este suportul pentru mod de afișare split-screen. Spre exemplu, dacă autoturismul  tău dispune de un sistem de divertisment cu ecran ultra-wide, interfața Android Auto nu va mai fi constrânsă la o rată de aspect standard. Vei putea accesa inclusiv un mod în care interfața este „spartă” în două jumătăți, repartizate fie pe ecrane diferite, sau pe același ecran, redând aplicații diferite. Cu modul split-screen selectat, vei putea accesa în continuare principalele funcții Android Auto, fără a mai avea nevoie să revii la ecranul principal sau să cauți în lista de aplicații.

În mode evident, noua interfață va funcționa cel mai bine atunci când este redată pe un ecran wide, cei care folosesc sisteme de navigație de generație mai veche descoperind doar o repartizare ceva mai eficientă a elementelor de interfață.

Pritre noutăți și suport extins Google Assistant, sistemul oferind sugestii pe bază de context, utile în timp ce te afli la volan. Spre exemplu, atunci când primești un mesaj, acesta va fi anunțat și vei avea posibilitatea să răspunzi folosind dictare vocală. Totodată, vei afla și alte informații relevante precum timpul estimat până la destinație, sugestii pentru melodii de ascultat, etc.

O altă noutate este că vei putea trimite SMS-uri sau apela contactele favorite cu o simplă comandă swipe.

Google speră să convingă cât mai mulți producători auto să livreze Android Auto ca și funcționalitate preinstalată pe sistemul de navigație al autoturismelor, pentru asta lucrând la extinderea serviciilor de interes pentru utilizatori, precum YouTube, adăugând și alte opțiuni precum Tubi și Epix Now, disponibilitatea acestora variind de la o regiune la alta. Totuși, deocamdată oferta nu include și Netflix, sau alte servicii bazate pe conținut protejat (cu DRM), deși, acesta ar putea fi disponibile în cele din urmă cu vehiculul staționat.

Cu aspect substanţial diferit, noua interfaţă este optimizată pentru interacţiune mai simplă folosind mai puţine comenzi pe interfaţa touch şi introduce o paletă de culori personalizabilă, mai uşor de adaptat la designul maşinii tale.

Totodată, la pornirea vehiculului, Android Auto poate fi setat să pornească direct aplicaţia de navigare preferată, fără a întrerupe muzica aflată în redare. În modul de navigare, interfaţa poate afişa indicaţii vizuale pentru orientare în trafic chiar dacă folosim ecranul pentru accesarea altor aplicaţii de pe telefon. Selectarea unei destinaţi se poate face alegând dintr-o listă de trasee recente, sau folosind comanda vocală “Hey Google” pentru a indica locaţia dorită.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult