Apeluri internaţionale vs apeluri în roaming – tot ce trebuie să ştii despre vorbitul din şi către alte ţări

13.04.2015
Apeluri internaţionale vs apeluri în roaming - tot ce trebuie să ştii despre vorbitul din şi către alte ţări

Chiar dacă au scăzut mult în ultimii ani, tarifele apelurilor efectuate către destinaţii internaţionale şi apelurile efectuate (sau primite) în roaming încă presupun costuri sensibil mai mari decât pentru cele efectuate în ţară. Mai mult, apelurile necesită modalităţi diferite de formare a numerelor şi pot avea costuri diferite, în funcţie de condiţiile operatorului local.

Serviciul de roaming ne permite să folosim telefonul mobil atunci când călătorim în afara ţării, păstrând numărul de telefon alocat în reţeaua de care aparţinem, dar conectaţi la reţelele de telefonie mobilă din ţara în care ne aflăm. În schimb, pentru a apela de pe telefonul fix sau mobil  numere din afara ţării avem la dispoziţie serviciul de apeluri internaţionale. Ambele variante presupun însă costuri suplimentare, asociate folosirii infrastructurii de reţea a operatorului străin (conectat în roaming), respectiv tarifele impuse de operatorul local pentru apeluri către destinaţii din afara ţării (serviciul de apeluri internaţionale).

Preluarea unui apel în roaming presupune conectarea celor doi operatori de telefonie, gazdă şi reţaua proprie, folosind infrastructura de tranzit internaţională.

Cum sunt taxate apelurile în roaming şi opţiuni pentru apeluri internaţionale

Pentru o gestionare eficientă a costurilor serviciilor de voce în roaming şi apeluri internaţionale este important să înţelegem modul în care acestea sunt taxate:

  • atunci când folosim telefonul în roaming, plătim atât pentru apelurile efectuate, cât şi pentru cele primite şi pentru acces la internet sau transmiterea de SMS-uri, în timp ce primirea unui SMS este gratuită.
  • tarifele în roaming sunt mai mari decât cele practicate la nivel naţional şi pot varia în funcţie de ţara în care călătorim şi reţeaua locală pe care o utilizăm, respectiv în funcţie de destinaţia către care sunăm (local, către România sau către o altă ţară).
  • apelurile efectuate din România către un număr de telefon al unei persoane care călătoreşte în afara ţării şi foloseşte serviciul de roaming nu au costuri suplimentare, ci se taxează la fel ca atunci când persoana pe care o apelează s-ar afla pe teritoriul României. În schimb, costurile suplimentare sunt suportate de persoana apelată, care plăteşte pentru apelul primit în roaming
  • atunci când efectuăm un apel internaţional în timp ce ne aflăm în România, tariful este de regulă mai mare decât cel pentru apelurile naţionale şi poate varia în funcţie de ţara de destinaţie, tipul de reţea (fixă sau mobilă) sau chiar reţeaua de destinaţie.

Din fericire majoritatea operatorilor din România oferă planuri tarifare (abonamente sau extraopţiuni) care includ un anumit număr de minute incluse către destinaţii internaţionale, pe care le putem folosi fără costuri suplimentare. Pentru a evita eventuale surprize neplăcute este bine să verificăm mai întâi care sunt restricţiile impuse la folosirea acestor minute internaţionale gratuite: dacă destinaţia aleasă se numără pe lista ţărilor suportate, respectiv dacă permit atât apelarea de reţele fixe, cât şi mobile. Eventual, dacă oferta prezentată nu ne satisface, putem consulta şi alte oferte alternative disponibile pe piaţă, cum ar fi cartelele preplătite special destinate apelurilor internaţionale.

Evoluţia tarifelor reglementate pentru apeluri în roaming, de-a lungul ultimilor ani

Cum procedăm când apelăm din ţară un număr în roaming, respectiv alt număr internaţional?

Pentru apelarea din ţară a unui număr de telefon care foloseşte serviciul de roaming nu este necesară formarea unui prefix suplimentar. În schimb pentru apelurile efectuate din România către alte numere internaţionale, utilizatorii trebuie să formeze mai întâi codul internaţional „00” (sau semnul „+”), urmat de prefixul ţării (de exemplu, „1” pentru Statele Unite ale Americii sau “39” pentru Italia) şi apoi numărul naţional fără prefixul „0” (cu excepţia Italiei). Lista completă a prefixelor telefonice internaţionale poate fi consultată aici.

Cum folosesc românii serviciile de roaming şi apeluri internaţionale

Potrivit datelor statistice furnizate de ANCOM, cu privire la serviciile de roaming, utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au vorbit în prima jumătate a anului trecut 241 milioane de minute în roaming (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate şi 176 milioane apeluri primite) şi au trimis 55 milioane de SMS-uri. Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut şi 58 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute şi 57 de secunde.

Activaţi cu precauţie serviciul pentru roaming de date. Conexiunile de internet mobil în roaming pot induce costuri suplimentare considerabile

În ceea ce priveşte apelurile internaţionale, în primul semestru al anului 2014 utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă au efectuat apeluri însumând 909 milioane de minute, cu o durată medie a unui apel de 5 minute şi 3 secunde şi au trimis aproximativ 39 milioane de SMS-uri către reţele internaţionale, în timp ce utilizatorii serviciilor de telefonie fixă au efectuat apeluri către reţele din afara României ce au totalizat 156 milioane de minute, cu o medie de 6 minute per linie de acces şi o durată medie a apelului internaţional de 4 minute şi 33 de secunde.

Cum găsim cele mai bune oferte pentru apeluri internaţionale şi apeluri în roaming

Pentru descoperirea celor mai avantajoase oferte de telefonie, inclusiv cu minute către destinaţii internaţionale sau apeluri în roaming, ANCOM pune la dispoziţie gratuit portalul www.veritel.ro, găzduind un comparator vizând ofertele telecom disponibile în România.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult