Autoritățile Europene ar putea obliga Apple să permită instalarea de aplicații din afara App Store

09.07.2021
Autoritățile Europene ar putea obliga Apple să permită instalarea de aplicații din afara App Store

Exceptând folosirea procedeului de ROOT, instalarea de aplicații din afara App Store nu este posibilă de dispozitivele Apple, compania având reguli stricte privind procedeul de sideloading.

Astfel, pentru instalarea unei aplicații de iOS în versiune neoficială, furnizorul acestuia și dispozitivul pe care se face instalarea ar trebui atașate unui cont de dezvoltator. În caz contrar, singura modalitate pentru instalarea de aplicații din afara App Store este deblocarea telefonului sau tabletei folosind procedeul de ROOT, operațiune plină de riscuri și deloc la îndemână pentru utilizatorii de rând.

Interdicția aplicată dezvoltatorilor software, de a oferi aplicații iOS în afara magazinului oficial App Store, este de mult timp un subiect de dispută cu autoritățile europene și nu numai. Potrivit, Reuters  Apple a primit un avertisment oficial din partea lui Margrethe Vestager, care este atât șef tehnic, cât și vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

Vestager acuză Apple că exploatează probleme de confidențialitate și securitate pentru a justifica blocarea concurenței cu App Store, obligând toți dezvoltatorii de aplicații să-și distribuie creațiile prin intermediul App Store. Aici, Apple face regulile, putând aproba sau respinge aplicațiile incomode, respectiv percepe comisionul de 30% pentru tranzacțiile efectuate. Ce-i drept, Apple a acceptat unele concesii în privința acestui tarif, însă fără un impact major asupra veniturilor obținute de pe urma dezvoltatorilor constrânși să vândă prin intermediul App Store.

Margrethe Vestager lucrază și la implementarea unui nou Act privind piețele digitale (DMA), luând forma unui set de reguli menite să forțeze Apple să permită instalarea aplicațiilor din afara Apple App Store, în mod nativ pe dispozitive iOS. Acestea ar urma să provină fie din magazine de aplicații externe, sau descărcat direct de pe web.

În timp ce șeful Apple, Tim Cook, a respins propunerea în cadrul unui discurs public ținut luna trecută, spunând că admiterea aplicațiilor din afara AppStore ar distruge confidențialitatea și securitatea ecosistemului iPhone, Vestager susține că deși securitatea iOS este într-adevăr importantă, argumentul în favoarea exclusivității AppStore nu este întotdeauna relevant.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult