Apple cedează în faţa presiunilor FBI: backup-urile iPhone salvate în iCloud rămân necriptate

21.01.2020
Apple cedează în faţa presiunilor FBI: backup-urile iPhone salvate în iCloud rămân necriptate

Concesia făcută de Apple se traduce simplu: datele personale ale posesorilor iPhone vor putea fi accesate la cerere de reprezentanţii autorităţilor americane, chiar dacă telefonul mobil este protejat folosind sistem de autentificare cu parolă şi criptarea spaţiului de stocare, dacă posesorul acestuia a permis salvarea de backup-uri automate pe serverele iCloud.

Vestea bună, pentru cei care chiar sunt preocupat de protejarea datelor personale, este că serviciul de backup automat este opţional, fiind activ doar dacă utilizatorul şi-a dat acordul în mod expres.

Astfel, Apple a renunţat la planurile de a permite utilizatorilor iPhone să cripteze complet copiile de siguranţă ale dispozitivelor salvate pe contul iCloud, după ce FBI s-a plâns că noua opţiune ar dăuna investigaţiilor aflate în desfăşurare.

Potrivit dezvăluirilor făcute din surse apropiate companiei, Apple şi-a arătat deschiderea de a colabora cu investigaţiile autorităţilor abilitate încă de acum doi ani, chiar dacă atitudinea afişată în mod public era una da respingere a presiunilor externe şi protejarea cu orice cost a datelor şi intimităţii utilizatorilor. Poate cea mai vizibilă concesie a venit săptămâna trecută, când Apple a răspuns solicitării procurorului general al SUA, William Barr, de a debloca două telefoane folosite de un ofiţer al Forţelor Aeriene Saudite, acuzat că a împuşcat mortal trei americani la o bază navală din statul Florida.

Presiunile au fost amplificate şi de preşedintele Donald Trump, acuzând Apple că refuză să deblocheze telefoanele folosite de „criminalii, traficanţii de droguri şi alte elemente criminale violente”. Senatorii republicani şi democraţi au sunat pe o temă similară într-o audiere din decembrie, ameninţând legislaţia împotriva criptării end-to-end, citând dovezi nerecuperabile de crime împotriva copiilor. Drept răspuns, Apple a furnizat autorităţilor copiile salvate în contul iCloud al făptaşului, respingând public acuzaţiile aduse.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult