Apple este interesată de achiziţia Beats contra sumei de 3,2 miliarde de dolari

09.05.2014
Apple este interesată de achiziţia Beats contra sumei de 3,2 miliarde de dolari

La fel ca multe alte companii bogate, şi Apple achiziţionează periodic companii de mai mică anvergură care deţin brevete sau produse considerate utile pentru îmbogăţirea propriului bagaj tehnologic. Spre deosebire de alte companii, Apple se axează pe achiziţii discrete în care nu se vehiculează sume fabuloase. Conform unui zvon, Apple se pregăteşte însă pentru cea mai scumpă achiziţie de până acum, iar compania vizată este una arhicunoscută: Beats Electronics.

Producătoarea unor căşti sau boxe portabile scumpe şi celebre, Beats nu este o companie prea apreciată de audiofili, dar este în schimb un nume extrem de popular în rândul utilizatorilor obişnuiţi care sunt mai degrabă atraşi de tendinţele modei decât de calitatea audio fără compromisuri.  Conform Financial Times, Apple se află foarte aproape de finalizarea preluării integrale a acestei companii contra sumei de 3,2 miliarde de dolari, cea mai costisitoare achiziţie făcută de companie până acum. Conform surselor interne care au adus în atenţia presei această informaţie, contractul nu este încă perfectat, dar negocierile se află într-un stadiu avansat iar finalizarea cu succes a acestora s-ar putea solda cu un anunţ oficial undeva în cursul săptămânii viitoare.

Apple nu este primul producător de telefoane mobile care este atras de Beats. Probabil că cititorii îşi aduc aminte că HTC a cumpărat în 2011 o participaţie de 50,1% din Beats Electronic contra sumei de 309 milioane de dolari şi a folosit numele companiei pentru promovarea produselor proprii, însă a renunţat la această implicare atunci când s-a lovit de problemele financiare binecunoscute pentru un profit de 85 de milioane de dolari.

Faimoasele şi scumpele căşti nu sunt însă singurele produse vizate, iar utilizarea faimosului nume într-un mod similar celui folosit de HTC este aproape exclusă ţinând cont de modul în care Apple îşi întreţine propria imagine. Beats a lansat însă şi propriul său serviciu de streaming Beats Music, iar Apple ar putea fi interesată în preluarea acestuia pentru a dezvolta serviciul iTunes Music.

Celebrul magazin digital iTunes a fost practic primul serviciu pentru vânzarea muzicii care s-a bucurat de succes, însă afacerile de acest tip încep să pălească în faţa serviciilor de streaming la cerere precum Spotify, Pandora sau Deezer. Apple a intrat şi ea în acest segment nou de piaţă, însă iTunes Radio nu s-a bucurat până acum de prea multe aprecieri. În urma acestei achiziţii, Apple ar putea profita atât de platforma Beats Music şi de experienţa celor din spatele ei, iar zvonul că Jimmy Iovine ar putea ajunge în echipa Apple în calitate de Special Adviser ne face să credem că aceasta este intenţia companiei.

Chiar dacă tranzacţia va fi finalizată, Apple nu dezvăluie niciodată modul în care intenţionează să folosească achiziţiile, deci va trebui să avem răbdare pentru a vedea direcţia în care vor evolua lucrurile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News