Apple pregătește o funcție care poate detecta abuzurile împotriva minorilor, scanând iPhone-urile utilizatorilor.

05.08.2021
Apple pregătește o funcție care poate detecta abuzurile împotriva minorilor, scanând iPhone-urile utilizatorilor.

Apple perfecționează de ceva timp o tehnologie pentru a identifica abuzurile împotriva minorilor, bazată pe scanarea pozelor stocate pe telefoane iPhone. Software-ul pune în aplicare ”algoritmi de potrivire neurală” pentru a potrivi pozele scanate de pe telefoanele utilizatorilor cu semnături digitale ale unor materiale cunoscute ca reprezentând conținut abuziv.

În timp ce Apple promite că ține cont și de protejarea intimității utilizatorilor, în mod inevitabil au apărut și voci critice,  susținând că tehnologia ar putea fi cu ușurință folosită și în alte scopuri, facilitând supravegherea în masă.

Acuzațiile vin din partea unui expert în securitate bine cunoscut, Matthew Green, profesor asociat al institutului Johns Hopkins Information Security, apreciat pentru părerile sale pe tema sistemelor de securitate folosite de Apple. În mod notabil, Green a colaborat în trecut cu Apple pemntru soluționarea unei vulnerabilități severe, legată de aplicația de mesagerie iMessage.

Potrivit acestuia, introducerea unui software pentru scanarea automată a telefoanelor iPhone, căutând poze care surprind abuzuri la adresa minorilor, este o idee proastă: „Aceste instrumente vor permite Apple să scaneze  mai târziu telefoanele iPhone și după poze care generează un hash criptografic ales în mod arbitrar”.

Altfel spus, cine poate garanta că Apple nu va abuza de această tehnologie pe care o poate accesa în mod discreționar, căutând după orice fel de imagini care întrunesc un anumit hash criptografic, păstrate pe telefoanele utilizatorilor.

În orice caz, posibilitatea de a căuta după o anumită imagine pe telefoanele utilizatorilor pentru a detecta abuzurile împotriva minorilor nu rezolvă în mod automat anchetele pentru pornografie infantilă, sistemul permițând cel mult identificarea persoanelor care au descărcat anumite imagini de pe site-uri de profil, fără a stabili sursa acestora.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult