Autorităţile române au trimis 16 solicitări pentru accesarea a 36 conturi de Facebook

29.08.2013
Autorităţile române au trimis 16 solicitări pentru accesarea a 36 conturi de Facebook

Facebook a dat publicităţii primul său „Global Government Requests Report” , detaliind numărul de cereri primite din partea agenţiilor guvernamentale pentru furnizarea de acces la datele personale ale utilizatorilor. Lista pe care se găseşte şi România enumeră aproximativ 38000 de solicitări emise doar în prima jumătate a anului 2013.

Autorităţile române au trimis 16 solicitări pentru accesarea a 36 conturi de Facebook

Cum era de aşteptat, vasta lor majoritate provin din partea guvernului Statelor Unite, care şi-a intensificat substanţial activităţile de supraveghere, emiţând între 11000 şi 12000 de solicitări în urma cărora au fost furnizate date personale şi interceptări ale comunicaţiilor realizate de 20000 – 21000 utilizatori. Motivate de aspecte care ţin de infracţiuni sau de securitatea naţională, cererile primite au fost onorate de companie în 79% din cazuri. Spre comparaţie, în ultimele 6 luni ale anului 2012 guvernul american a emis 8500 solicitări pentru furnizarea de informaţii din conturi de Facebook, din care 88% au fost onorate de administratorii reţelei de socializare.

România, în coada listei Global Government Requests Report

Din fericire România se află în extrema opusă a clasamentului, cu un număr 16 solicitări pentru accesarea a 36 conturi de Facebook, în urma cărora au fost furnizate date pentru doar 63% din cazuri. Nici guvernele ţărilor vecine nu au avut prea mare activitate în domeniul interceptărilor pe Facebook, Ungaria emiţând 25 cereri, iar din Bulgaria şi Serbia câte o singură cerere.

Mult mai active au fost India (3200 cereri), Marea Britanie (aproape 2000), Germania (1900 cereri), Italia (1700 cereri) şi Franţa (1547 cereri).

În mod surprinzător, şi Rusia se află pe lista ţărilor codaşe, cu o singură cerere pentru interceptare trimisă, dar neonorată de administratorii Facebook.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult