Google vrea să implementeze pe Android un sistem de avertizare în timp real pentru cutremure

01.07.2020
Google vrea să implementeze pe Android un sistem de avertizare în timp real pentru cutremure

Sistemele de avertizare în timp real pentru cutremure de pământ pe cale să lovească nu sunt ceva nou, însă inițiativa asumată de Google pentru implementarea pe Android a unui sistem automat de alertare ar putea da rezultate mai bune decât încercările făcute până acum.

Integrarea unui sistem automat de alertare la cutremur direct în pachetul Google Play Services ar putea contribui la salvarea de vieți omenești, înlesnind alertarea în timp util a populației aflată în zone de risc.

Bazată pe ShakeAlert, sistemul finanțat de institutul US Geological Survey, noua funcție de alertare va fi disponibilă mai întâi pentru locuitorii de pe coasta de est a Statelor Unite, însă ar putea fi extinsă și în alte regiuni ale lumii prin colaborări cu autoritățile locale.

Cum acționează funcția de avertizare în timp real pentru cutremure

Noul sistem de informare presupune un nivel incremental de alertare, ajustat în funcție de distanța față de epicentru și particularitățile seismului detectat. Astfel, în urma localizării computerizate, utilizatorii de Android vor primi mesaje de notificare personalizate în funcție zona în care se află. Cei aflați foarte aproape de epicentru vor primi direct notificarea pentru cutremur iminent, în timp locuitorii aflați la mai mare depărtare vor primi două alerte succesive, prima fiind o pre-alertă informând despre sosirea undelor P cu amplitudine verticală (cele mai rapide, dar mai puțin distructive), urmată de mai multe informații conținând detalii despre magnitudinea cutremurului și locația epicentrului.

Momentan, nu este clar dacă alerta apărută în lista cu notificări va conține și o hartă ilustrând zona afectată de seism, însă este posibil ca aceasta să fie disponibilă măcar în anumite regiuni ale lumii.

Urmând alertei inițiale de cutremur, a doua alertă cu informații detaliate nu este garantat să apară chiar în faza de producere a seismului, persoanele vizate fiind oricum mai preocupate de propria siguranță fizică, decât să citească informații detaliate despre seismul pe care îl experimentează în timp real.

În funcție de distanța față de epicentrul seismului produs, răgazul obținut în urma alertei automate primite pe telefonul cu sistem de operare Android ar putea fi de ordinul secundelor, până la zeci de secunde, timpul de reacție suplimentar putând face diferența între viață și moarte.

Prin contribuția oferită, Google speră să elimine un neajuns al sistemelor existente de avertizare în timp real pentru cutremure, bazate pe instalarea voluntară a unei aplicații de mobil, asigurând că oricine deține un telefon cu Android poate fi alertat în timp util.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video