BitTorrent, celebrul serviciu de file-sharing, trece în proprietatea lui Tron, o companie axată pe criptomonede şi tehnologia blockchain

25.07.2018
BitTorrent, celebrul serviciu de file-sharing, trece în proprietatea lui Tron, o companie axată pe criptomonede şi tehnologia blockchain

BitTorrent, serviciul de file sharing preferat pentru descărcarea de conţinut piratat şi nu numai, va fi de acum asociat cu activitatea unei companii numită Tron, promotoarea unei criptomonede mai puţin cunoscută, numită TRX.

Potrivit fondatorului Justin Sun, tranzacţia în valoare de 126 milioane dolari transformă compania americană în „cel mai mare ecosistem descentralizat  din întreg internetul”. Mutaţi deja în birourile companiei cu sediul în San Francisco, dezvoltatorii BitTorrent dădeau în urmă cu o lună asigurări că „nu plănuiesc să schimbe ceea ce fac, sau să aducă modificări serviciilor oferite”. Totuşi, planurile noului proprietar ar putea să fie un pic diferite, Tron fiind o companie axată exclusiv pe exploatarea tehnologiei blockchain.

Una dintre posibilităţi ar fi ca infrastructura BitTorrent să fie adaptată pentru a facilita „minarea” de monede virtuale, reţeaua folosită până acum pentru schimburi de fişiere servind la coordonarea sarcinilor de lucru între minerii virtuali.

Însă un lucru este cert: clienţii BitTorrent şi uTorrent nu vor dispărea, iar cei aproximativ 100 milioane de utilizatori activi vor putea folosit în continuare gratuit reţeaua BitTorrent pentru schimburi de fişiere.

Vânzarea BitTorrent închide un capitol zbuciumat din istoria unei companii care s-a luptat timp de mai mulţi ani pentru promovarea conceptului de internet descentralizat şi accesul neîngrădit la informaţie. Prinsă între ambiţia de a furniza un serviciu complet gratuit şi nevoia de a funcţiona ca şi companie profitabilă, BitTorrent a recurs adesea la practici neortodoxe pentru finanţare, livrând adware agresiv în clientul uTorrent până ce aplicaţia în sine a fost etichetată ca formă de malware în programele antivirus şi promovând servicii de conţinut aflate la limita legalităţii.

Ideal, fanii BitTorrent îşi vor putea vedea liniştiţi de filmele si serialele descărcate legal (sau nu) de pe site-urile de torrenţi, în timp ce Tron va asigura finanţarea necesară, folosind tehnologiile BitTorrent pentru a augmentarea propriilor operaţiuni în domeniul cripto-monendelor.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult