Blocarea ecranului prin funcţia Lock Pattern, la fel de nesigură ca folosirea parolelor simple

25.08.2015
Blocarea ecranului prin funcţia Lock Pattern, la fel de nesigură ca folosirea parolelor simple

Folosit de utilizatorii dispozitivelor cu Android ca înlocuitor pentru parolă sau codul PIN, funcţia Lock Pattern nu pare să fie mai sigură decât cele dintâi, tiparul format prin unirea unor puncte pe suprafaţa ecranului fiind la fel de uşor predictibil.

La fel cum din comoditate mulţi utilizatori aleg parole mult prea simple ca ˝123456˝ sau uşor de memorat (ex. ˝password˝), setarea unui model pentru funcţia Lock Pattern tinde să meargă în direcţii uşor predictibile. Potrivit studiului făcut de un absolvent al Norwegian University of Science and Technology, 77% dintre utilizatori aleg să deseneze tiparul secret pornind de la unul din cele patru colţuri ale modelului, iar dintre aceştia până la 44% preferă colţul stânga-sus.

Blocarea ecranului prin funcţia Lock Pattern, la fel de nesigură ca folosirea parolelor simple

Potrivit analizei prezentată la conferinţa PasswordsCon organizată în oraşul Las Vegas, tendinţele observate la folosirea funcţiei Lock Pattern se păstrează şi la alegerea codurilor pin, sau a parolelor alfanumerice, utilizatorii având tendinţa să înceapă cu unul din colţurile tastaturii, preferând însă colţul stânga-sus.

În afara punctului de pornire, o altă tendinţă clar evidenţiată este cea de limitare a tiparului secret la 4 noduri, desenele cu 8 noduri fiind cel mai puţin populare. Aproximativ 10% dintre utilizatori obişnuiesc să seteze funcţia Lock Pattern cu un desen ce formează o literă a alfabetului, cel mai adesea reprezentând iniţiala numelui pentru unul dintre membrii familiei sau persoana iubită.

Fără a exclude complet funcţia Lock Pattern ca metodă pentru securizarea telefonului mobil, studiul arată că suprapunerea liniilor trasate prin formarea de X-uri, evitarea folosirii colţurilor ca puncte de pornire şi folosirea unui număr cât mai mare de noduri pot reduce considerabil şansele ca modelul setat să fie ghicit mai târziu. De luat în considerare este şi debifarea opţiunii „make pattern visible”, respectiv curăţarea periodică a urmelor de amprente de pe suprafaţa ecranului, ambele putând lăsa indicii preţioase despre desenul folosit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult