Browser-ul Microsoft Edge va putea funcţiona în regim „Internet Explorer”. Va fi lansat şi pe macOS

07.05.2019
Browser-ul Microsoft Edge va putea funcţiona în regim „Internet Explorer”. Va fi lansat şi pe macOS

Browser-ul Edge trece acum printr-o perioadă de tranziţie. Prima versiune beta pentru noul Edge bazat pe Chromium de la Google este deja dispnibil pentru download, însă Microsoft nu se opreşte aici. Compania pare să aibă planuri foarte ambiţioase pentru noul browser, prezentând atât un mod de funcţionare în regim „Internet Explorer”, cât şi posibilitatea de a rula un browser realizat în principal pentru utilizatorii de Windows pe macOS.

În primul rând, Microsoft Edge va primi compatibilitate cu Internet Explorer. În 2019 este amuzant să ne amintim despre bătrânul browser al companiei, cu toate problemele aferente acestuia, însă în companii mari, multe dintre aplicaţiile web şi site-urile pe care angajaţii le folosesc zi de zi merg mult mai bine pe Internet Explorer. La momentul la care acestea au fost dezvoltate, au fost special concepute pentru browser-ul Microsoft, întrucât acesta era livrat cu sistemele de operare Windows, deci toate computerele pe care le aveau în gestiune puteau rula aceste site-uri în parametri optimi.

În general, aceste aplicaţii web nu funcţionează sau au probleme de afişare sau funcţionalitate pe browserele mai noi, inclusiv pe actualul Edge, care încă nu este bazat pe codul Chrome. Se pare că această funcţionalitate va fi integrată în Edge la următorul update, deci Microsoft va aştepta probabil până la update-ul din toamnă de Windows.

Nu în ultimul rând, Chrome va beneficia de trei moduri de funcţionare: neresricţionat, balansat şi strict. Acestea oferă intimitate online în funcţie de dorinţele utilizatorului, site-urile putând colecta toate datele pe care şi le doresc în modul nerestricţionat, doar esenţialele în modul balansat şi niciunele în modul strict.

Despre versiunea pentru sistemul de operare Apple, macOS, a lui Edge, Microsoft nu a vorbit foarte mult, însă a demonstrat pe scena BUILD că acesta există şi că este deja într-un stadiu de dezvoltare avansat. Microsoft a promis că browser-ul va fi disponibil în viitorul apropiat, atât în versiune „Canary”, cât şi în versiune „Dev”, putând fi testată de către cei interesaţi. Desigur, Edge pentru macOS devine mai degrabă o alternativă mai „uşoară” la Google Chrome, Safari fiind bazat pe motorul WebKit, în timp ce Chrome şi Edge folosesc Blink.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult