Ca la pușcăriași? Pacienții COVID, obligați să poarte brățară cu GPS la picior

11.07.2022
Ca la pușcăriași? Pacienții COVID, obligați să poarte brățară cu GPS la picior

Să te infectezi cu virusul COVID a devenit echivalentul unei infracțiuni pentru locuitorii din Hong Kong, obligați să poarte brățară cu monitorizare GPS care să pună autoritățile pe urmele lor de îndată ce-și părăsesc locuința.

În timp ce restul lumii pare că a depășit pandemia COVID, locuitorii marilor orașe din China trăiesc într-o perpetuă stare de alertă, fiind chemați săptămânal la controale COVID obligatorii, riscând arestul la domiciliu sau „deportarea” într-una din numeroasele tabere de carantinare, dacă sunt găsiți infectați cu virusul Sars CoV 2.

Având de gestionat o populație tot mai sătulă de măsurile anti-pandemie, autoritățile chineze au încercat deja mai toate abordările posibile: ridicarea de garduri metalice în jurul cartierelor: sudarea ușilor de acces în blocurile de locuințe, până la mutarea forțată a rezidenților în centre de carantină administrate precum penitenciarele de maximă securitate.

Prezentată că o soluție „umană”, aplicarea forțată a brățărilor cu monitorizare GPS permite carantinarea populației infectate chiar la locuințele de domiciliu, garantând totodată că orice tentativă de „evadare” este rapid descoperită și pedepsită.

Secretarul pentru sănătate al orașului, Lo Chung-mau, a declarat luni într-o conferință de presă că pacienții vor trebui să poarte brățara de vineri, 15 iulie.

Interesant este că autoritățile din Hong Kong au folosit brățări electronice chiar de la începutul pandemiei COVID. Încă din 2020, persoanele nou intrate în metropola proaspăt ieșită de sub administrare britanică au fost constrânse să poarte brățări de urmărire și să rămână în carantină timp de 14 zile . Însă acestea erau brățări prevăzute doar cu un cod QR, pe care oamenii trebuiau să le folosească pentru a se înregistra cu o aplicație de pe telefoanele lor. Unii oameni au primit ulterior brățări care le-au putut urmări mișcările.

Hong Kong, ca și China continentală, folosește în prezent politica „zero-COVID”, presupunând „găzduirea” noilor veniți în tabere de carantină sau la hotel. Însă de același tratament are parte și populația generală, orice persoană descoperită infectată riscând captivitatea multe zile de carantină draconică, în condiții de cazare comparabile penitenciarelor de înaltă securitate.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult