Cât costă să folosești Starlink, noua rețea de internet prin satelit creată de Elon Musk

28.10.2020
Cât costă să folosești Starlink, noua rețea de internet prin satelit creată de Elon Musk

Deși incompletă, rețeaua Starlink de sateliți pentru acces la internet de oriunde în lume este disponibilă pentru testare entuziaștilor, la un preț cam tot atât cât costă o conexiune decentă de internet fix.

Actualmente, formată din aproximativ 800 de sateliți repartizați aproximativ uniform pe orbita Pâmântului, rețeaua Starlink oferă viteze de acces la internet între 50 Mbps și 150 Mbps, corespunzătoare unei rețele obișnuite de internet 4G. Foarte important de știut, chiar și cu viteza luminii, schimburile de informații prin unde radio folosind noduri de conectare poziționate la sute de kilometri deasupra capului presupun anumite compromisuri. Astfel latența conexiunii între 40 și 60 ms, este considerabil mai mare decât într-o rețea Wi-Fi sau LAN, ceea ce înseamnă că jocurile online nu vor funcționa chiar atât de bine. În schimb, vei putea urmări și transmite stream-uri video 4K chiar din cele mai izolate regiuni ale planetei, fără să-ți faci probleme cu lipsa acoperirii 4G/5G sau tarifele exorbitante cerute de alți furnizori de internet prin satelit.

cat costă Starlink

Cât costă să folosești Starlink

Pornind de la aceste premise, oferta cu tarif „de instalare” de 499 dolari (ce include echipamentul hardware necesar) și abonament lunar de 99 dolari pare un adevărat chilipir.

Totuși, SpaceX, dezvoltatorul rețelei Starlink, avertizează că rețeaua de sateliți este incompletă și, oricum, la stadiul Beta. Asta înseamnă că stabilitatea și viteza conexiunii nu pot fi garantate, existând perioade cu disponibilitate limitată a sateliților.

În mod ideal, utilizatorii Starlink ar trebui să aibă mai mulți sateliți aflați permanent în aria de vizibilitate a echipamentului de transmisie, garantând acoperire continuă și uniformă. Deși par foarte numeroși, cei 800 de micro-sateliți disponibili în prezent reprezintă doar o mică parte din totalul estimat la 30000 de sateliți, necesari pentru a putea asigura deopotrivă acoperire uniformă și suficientă lățime de bandă pentru deservirea unui număr mare de clienți.

Potrivit CEO-ului Elon Musk, scopul suprem al rețelei Starlink este de a oferi o soluție pentru acces rapid la internet, disponibilă de oriunde în lume, indiferent de condițiile infrastructurii de comunicații sau cenzura impusă de guvernele locale. Desigur, de la teorie până la practică este cale lungă, interesele comerciale ale unor companii precum Tesla (controlată de același Elon Musk) lovindu-se în mod direct de interesele Partidului Comunist Chinez. Altfel spus, internetul „liber” promis cu serviciul Starlink va funcționa, probabil, cu unele limitări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult