Ce să alegi pentru noul tău magazin online – server dedicat sau plan clasic de hosting

04.11.2020
Ce să alegi pentru noul tău magazin online - server dedicat sau plan clasic de hosting

Mediul e-commerce este foarte promițător, vezi cu siguranță în mass-media foarte des știri despre creșterile fabuloase raportate de comercianți în fiecare perioadă, comparativ cu precedenta. Comerțul electronic era estimat că va crește în ansamblu în acest an cu 10-15% în România, însă pandemia a schimbat calculele… Acum, creșterea așteptată este mult mai însemnată, probabil zeci de procente. Anumite domenii au explodat din punct de vedere al vânzărilor, mulți comercianți au raportat creșteri de câteva sute de procente în unele luni, în raport cu aceeași lună din anul anterior.

Este clar că românii comandă tot mai mult online, de voie și de nevoie. Restricțiile din offline îi determină pe mulți să aleagă varianta online, însă obiceiurile se vor păstra în mare parte și după pandemie, căci nimeni va renunța la avantajele deja descoperite la cumpărăturile online – varietate maximă, comparare a ofertelor, prețuri minime, disponibilitate non stop, timp economisit, drumuri evitate, transport rapid prin curier, retur simplu la nevoie.

Dacă ai decis să lansezi un magazin online, ai șanse mari de o afacere de succes, atât timp cât acorzi atenție tuturor detaliilor și, evident, având un plan inspirat. Una dintre cele mai importante alegeri de la start, adesea tratată în mod superficial, este contractarea serviciul de web hosting. Dacă un domeniu web îl poți înregistra cu orice firmă autorizată în acest sens, alegerea unui plan de web hosting nu este o simplă formalitate! De această opțiune poate depinde performanța vânzărilor generate de magazinul tău online.

Cum este posibil ca serviciul de web hosting să influențeze vânzările magazinului

Un plan de web hosting performant nu îți va asigura vânzări mari. Însă o alegere greșită, colaborarea cu un furnizor cu servicii de slabă calitate, clar îți va reduce puternic șansele de reușită, practic îți va anula eforturile pe care le faci cu marketing, publicitate, PR și chiar SEO.

Este simplu de înțeles: dacă serverul are căderi dese, diverse erori, website-ul va fi offline în anumite momente și unii vizitatori nu îl vor putea accesa. Evident, vor cumpăra din alte locuri și chiar își vor face o impresie rea despre magazinul online în cauză. Apoi, dacă website-ul se încarcă greoi la browsing general sau în procesul de comandă, clientul ar putea renunța la achiziție și, din nou, va alege concurența. Mai mult, Google penalizează website-urile pe care le identifică des offline, deci acestea vor avea un rank mai scăzut și se vor afișa mai jos în rezultatele căutărilor.

Server dedicat sau plan clasic de web hosting

De fapt, nici întrebarea aceasta (server dedicat sau plan clasic de web hosting?) nu are un răspuns dificil de conturat, dar este o întrebare pe care și-o pun cei mai mulți antreprenori ce pășesc în mediul e-commerce. Alegerea trebuie să țină strict de resurse, de cât de multe date se vor acumula și de cât trafic este așteptat să aibă magazinul online în perioada următoare. Dacă este un e-shop de mici dimensiuni, o afacere antreprenorială cu buget limitat, cel mai probabil va fi de ajung un plan de shared hosting, adică zeci de euro pe an, cel mult câteva sute de euro anual. Alegerea planului va depinde de resursele necesare, se poate apela chiar la firma de hosting web pentru consultanță în acest sens. Dacă există însă un plan de expansiune puternică încă din primele luni, atunci va fi necesar un server dedicat sau cel puțin un server VPS. Totuși, la astfel de soluții premium se poate migra și în timp, fără un efort foarte mare.

Mai importantă este însă o altă întrebare: ce furnizor de web hosting să aleg? Aici este cel mai mare risc, pentru că ai nevoie de un partener capabil să îți ofere resurse de maximă calitate și care să își respecte promisiunile cu adevărat! Poți folosi un comparator de găzduire web, un portal care compara ofertele furnizorilor de web hosting în mod onest. Vei citi atât păreri ale experților, cât și păreri ale clienților.

Firma de web hosting trebuie să fie un aliat important în business-ul tău online

Este important să alegi un furnizor cu o bună reputație, care îți garantează uptime 99,9% cel puțin și care îți pune la dispoziție suport tehnic non stop cu oameni bine pregătiți și atenți la solicitările clienților. Cel mai probabil vei avea un magazin online adresat pieței din România, așadar este bine să alegi un furnizor cu datacenter propriu în țara noastră. Conexiunile vor fi mai rapide, viteza de încărcare a paginilor va fi mai bună.

Dacă ai intrat în echipa potrivită, nici nu mai contează așa mult ce soluție tehnică ai ales, căci pachetul de găzduire web se poate upgrada foarte simplu. O firmă profesională de web hosting te va susține de asemenea și când vei dori trecerea la un server VPS sau la un server dedicat. Nu ezita să ceri sfaturi de la departamentul de consultanță clienți, o poți privi și ca pe un test la care supui firma în cauză, să vezi dacă personalul este competent și dacă este dispus să te ajute cu recomandări pertinente.

Alege bine firma de web hosting încă din prima clipă

Este bine să alegi firma de web hosting potrivită încă de la start, pentru că altfel vei avea ocolișuri în drumul tău spre succesul online. Nu uita că orice experiment se face pe banii tăi și nu ne referim la plata serviciul de web hosting, ci la tot potențialul de business irosit din cauza unui eventual furnizor de găzduire web cu servicii de slabă calitate.

De ce să pierzi clienți, de ce să pierzi avânt, când o informare corectă de la început te toate orienta direct pe drumul cel bun?! Folosește un comparator de servicii de web hosting, dar poți să faci și o cercetare generală pe cont propriu, să vezi care sunt jucătorii cu adevărat activi pe piața de specialitate, cei prezenți mereu în mediul online în mod pozitiv, care fac eforturi pentru a ieși în evidență și care nu se bazează doar pe clienții cuceriți la întâmplare și de obicei doar prin prețurile foarte mici…

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult