Cel mai puternic supercomputer din lume este folosit pentru găsirea unui remediu împotriva epidemiei Covid-19

Cel mai puternic supercomputer din lume este folosit pentru găsirea unui remediu împotriva epidemiei Covid-19

Departamentul de Energie al SUA a anunţat că supercomputerul Summit, în prezent cel mai puternic din lume, va fi folosit pentru a asista dezvoltarea unui remediu împotriva Covid-19.

Comandat de Guvernul American, Summit este alcătuit din 4608 noduri de procesare, fiecare având câte două procesoare IBM Power9 la 3.07 GHz şi şase uniităţi GPU Nvidia Volta V100. Cu un consum de energie ce atinge 10 MWhr la nivel maxim de încărcare, acesta este cel mai rapid supercomputer de pe Pământ, cu o performanţă demonstrată de 148,6 petaFLOPS în Linpack ce poate fi oferită în mod susţinut, respectiv peste 200 de petaFLOPS pe termen scurt.

Motivul pentru care DoE recrutează cel mai rapid supercomputer din lume pentru combaterea epidemiei Covid-19 este acela că descoperirea unei proteine capabilă să interfereze cu procesul de fixare şi multiplicare a virusului SARS-CoV-2, cu scopul diminuării simptomelor şi vindecare mai rapidă a celor infectaţi este în mod normal un proces computanţional foarte mare consumator de timp. Cu ajutorul Summit, durata simulărilor pentru identificarea proteinelor capabile să inhibe noul coronavirus ar poate fi scurtată la intervale de ordinul zilelor, în loc de luni sau ani folosind alte computere mai puţin performante.

Folosind supercomputerul Summit, cercetătorii au analizat într-un interval de doar câteva zile peste 8000 de compuşi proteici, dintre care au identificat 77  molecule potenţial benefice, în sensul inhibării procesului de fixare a virului SARS-CoV-2 de celule umane sănătoase.

Totuşi, reuşita nu înseamnă nici pe departe că remediul a fost găsit, fiind nevoie de multă muncă pentru izolarea compusului exact, sintetizarea şi testarea eficienţei acestuia.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult