Cele mai tari site-uri unde poţi asculta muzică online, gratuit

Cele mai tari site-uri unde poţi asculta muzică online, gratuit

Streaming-ul audio este o alternativă decentă la descărcarea prin aplicaţii tip Direct Connect (DC) sau de pe torrente, dar şi la magazinele de muzică online. În felul acesta, dacă nu ai bani să cumperi albume şi piese originale, le poţi accesa fără teama că “piratezi”. În cel mai rău caz, răspunzători sunt cei care pun la dispoziţie respectivul conţinut.

Cum Internetul “zbârnâie” pe la noi, România plasându-se în topul ţărilor cu conexiuni rapide, audiţia prin streaming poate fi comparată cu cea locală, de pe hard disk.

Problema în România nu ţine însă de viteză, ci de disponibilitatea site-urilor care oferă conţinut prin streaming. Iar aici nu ne referim la youtube.com, unde găsim şi multe piese la calitate îndoielnică, ci la site-uri dedicate care oferă conţinut filtrat, verificat, de calitate. Acestea, din nefericire, sunt puţine deschise şi către ţara noastră. Majoritatea sunt orientate pe regiuni (America de Nord şi Canada, Europa de Nord, Marea Britanie şi Europa de Vest au parte de cele mai numeroase astfel de site-uri: Pandora, Spotify, Last.fm, Deezer) şi, în unele cazuri, oferă acces la conţinut contra-cost, pe bază de abonament lunar.

Audio streaming

Cu toate acestea, există şi câţiva binevoitori care oferă muzică prin streaming gratuit, la nivel global. Mai mult decât atât, ne întâmpină cu o interfaţă prietenoasă şi cu suport pentru playlist-uri şi tot tacâmul caracteristic unui player audio. Nu în ultimul rând, aş spune motivul cel mai important pentru care vă recomand site-urile de streaming audio, este baza de date extrem de vastă.

Majoritatea utilizatorilor de PC au cel mult 1 TB de muzică, media situându-se însă mult mai jos, undeva la 320 GB. Ei bine, o bază de date a unui site respectabil de streaming, ajunge la peste 50 de TB. Merită încercat? Eu zic că da. Iată aşadar recomandările mele.

Grooveshark.com

Grooveshark este fără îndoială site-ul numărul unu de streaming. Are o bază de date ce cuprinde muzică nouă, veche şi foarte veche, dar şi rarităţi care nu se găsesc decât pe canale obscure de DC sau prin torente aproape abandonate. Ei bine, aici le ai legal şi gratuit, accesibile printr-o interfaţă simplă care nu ridică nimănui probleme.

Motorul de căutare în baza de date este foarte bine pus la punct, rezultatele pe care le întoarce fiind relevante şi cu informaţii suplimentare utile (ex: albumele pe care a apărut piesa respectivă).

Grooveshark

Legat de interfaţă, să spunem că Grooveshark oferă o mulţime de teme care să alunge monotonia, dar şi facilităţi specifice player-elor multimedia (mod redare aleator, repeat, atenuare între melodii).

Pentru a folosi Grooveshark, nu este neapărat necesar să aveţi un cont de membru. Recomand totuşi să vă faceţi unul, pentru a vă organiza mai bine muzica favorită.

Audiolizer.com

Audiolizer.com, ca şi Grooveshark, face streaming  de calitate, dar prezintă o interfaţă ceva mai rudimentară, fără posibilităţi de personalizare. Piesele favorite pot fi totuşi mutate într-un playlist sau în librăria personală. Motorul de căutare nu este nici el prea strălucit.

 Peste toate, cea mai importantă diferenţă, în defavoarea Audiolizer, este faptul că nu are o bază de date proprie ci face preluările de pe youtube.com. De altfel, pe coloana din dreapta, poate fi urmărit clipul video încorporat (embedded video).

Audiolizer

8tracks.com

8tracks, deşi este tot un serviciu de streaming, conţine piese remixate de utilizatori.

8tracks

În concluzie, singurul site de streaming gratuit, disponibil în România, şi cu o bază de date proprie şi generoasă, este Grooveshark.com.

Dacă sunteţi interesat de download legal, iată şi un articol pe această temă: Site-uri de unde poţi descărca muzică legal şi gratuit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News