China ar putea anunța prima misiune pe Marte în luna iulie a acestui an

25.05.2020
China ar putea anunța prima misiune pe Marte în luna iulie a acestui an

Urmând succesului avut cu misiunea de explorare Chang’e 3 îndreptată asupra satelitului natural al Pământului, China ar putea anunța anul acesta planuri și mai ambițioase pentru explorarea planetei Marte, care includ plasarea unui explorator robotizat.

Amintind de cursa spațială SUA vs U.R.S.S. de la jumătatea secolului trecut, puterea de la Beijing a investit deja miliarde de dolari în efortul de a rivaliza Statele Unite prin dezvoltarea propriului Program Spațial. Cu un scop politic clar definit, inițiativa are rolul de a afirma statutul Chinei de putere cu influență globală.

China vrea Misiune pe Marte

Misiunea pe Marte este doar unui dintre proiectele spațiale urmărite de China, pe lista ambițiilor intrând și continuarea misiunilor cu echipaj uman pe satelitul natural al Pământului, respectiv unei Stații Spațiale până în anul 2022.

Aparent, Partidul Comunist Chinez plănuiește demararea misiunii către Marte în cursul acestui an, China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) confirmând deja pentru luna iulie un prim eveniment de lansare.

„Acest mare proiect progresează așa cum a fost planificat și vizăm o lansare în iulie”

În principiu, o mare companie de stat, CASC este principalul contractant pentru programul spațial din China .

Satelit de observație pe orbita planetei Marte

Numită „Tianwen”, misiunea chineză vizează plasarea unui satelit de observație pe orbită în jurul planetei Marte, care va servi ca o punte de comunicație și supraveghere a misiunii derulată la sol cu ajutorul unui rover robotizat. Similar celebrului rover american Oportunity, exploratorul robotizat trimis de China va avea misiunea de a explora și analiza suprafața planetei roșii.

Dacă lansarea decurge fără cusur, va dura câteva luni pentru a acoperi distanța de aproximativ 55 de milioane de kilometri (Pământ și Marte). Însă adevărata provocare va fi la destinație, sonda de explorare având de făcut manevre delicate pentru decelerare și inserție orbitală, urmate de plasarea in siguranță a roverului de explorare pe solul marțian.

China a îndeplinit deja o misiune similară cu Luna, iar în ianuarie 2019 a debarcat un mic rover pe partea „întunecată” a suprafeței lunare, devenind prima națiune care a făcut acest lucru.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult