Cum arată viitoarele cip-uri implantabile pe creier, menite să asigure interfață directă cu PC-ul

13.08.2021
Cum arată viitoarele cip-uri implantabile pe creier, menite să asigure interfață directă cu PC-ul

În ciuda controverselor legate de acest subiect, miliarde de dolari au fost vărsate până acum în dezvoltarea interfeței creier-computer, folosind cip-uri implantabile pe creier, senzori dedicați și dispozitive mai mult sau mai puțin intrusive. Însă poate cea mai promițătoare inovație este adusă de cercetătorii de la Brown University din Statele Unite, sub forma unor cip-uri implantabile numite Neurograins (BCI).

Cercetătorii înrolați în proiect consideră că noua interfață neuronală ar putea coordona activitatea a sute de senzori cerebrali extrem de mici. În cele din urmă, tehnologia ar putea ajuta oamenii de știință să învețe mai multe despre creier și să ajute utilizatorii să folosească noi dispozitive terapeutice. Una dintre componentele de bază ale unui BCI este un senzor implantabil capabil să detecteze semnale electrice din creier, care să fie apoi interpretate ca și comenzi pentru controlarea a diverse dispozitive precum computere, scaunul cu rotile sau protezele menite să emuleze funcția unui membru amputat.

Un astfel ce cip folosește unul sau doi senzori pentru detectarea impulsurilor electrice induse de câteva sute de neuroni aflați în imediata vecinătate. Însă oamenii de știință ar dori un sistem capabil să colecteze semnale electrice dintr-un grup semnificativ mai mare de celule ale creierului. Cercetătorii Brown ar fi putut să dezvolte un astfel de sistem cu neurograinele sale. Mai departe, rețele de cip-uri Neurograins ar urma să transmită aceste informații în modul wireless, preferabil fără a apela la cabluri pentru alimentare externă cu electricitate.

Potrivit cercetătorilor, sistemul Neurograins va permite în cele din urmă captarea semnalelor cerebrale cu un nivel de acuratețe imposibil de atins cu tehnologiile disponibile în prezent, facilitând crearea unui veritabil hub de comunicații creier-computer, disponibil în principal pentru comunicare unidirecțională cu dispozitive externe. Hub-ul respectiv ar putea fi de dimensiunea unui timbru lipit într-o zonă anume de pe pielea capului, funcționând simultan ca sursă de energie pentru cip-urile Neurograin și receptor pentru măsurătorile acestora.

Per total, sistemul bazat pe cip-uri doar cu puțin mai mari decât firicelele de nisip nu ar trebui să fie problematic nici la momentul implantării, nici la folosirea pe termen lung, modul de utilizare fiind unul exclusiv wireless.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult