Clipul viral „Charlie bit my finger” a fost vândut ca NFT pentru 760.000 dolari

25.05.2021
Clipul viral „Charlie bit my finger” a fost vândut ca NFT pentru 760.000 dolari

Charlie Bit My Finger, unul dintre cele mai vechi clipuri virale de pe YouTube, ar putea dispărea de pe internet în viitorul apropiat. Clipul de 55 de secunde a fost vândut în acest weekend sub formă de NFT (non-fungible token) la o licitație online care a durat câteva ore. Un cumpărător anonim a cheltuit 760.999 dolari pentru a cumpăra clipul, care este acum o parte din istoria internetului. Clipul este încă disponibil pe YouTube în forma sa originală, însă va fi șters în curând.

Clipul Charlie bit my finger este unul dintre primele virale de pe YouTube

Charlie Bit My Finger a fost urcat pe YouTube pe 22 mai 2007, la doar câteva luni după ce serviciul YouTube a fost vândut către Google și la doar câțiva ani după ce acesta a fost lansat. De atunci și până în prezent, clipul a adunat peste 884 milioane de vizualizări, 2,3 milioane de like-uri și a devenit un adevărat fenomen care încă este recunoscut de către cei care navigau pe internet în perioada aceea.

Clipul este găzduit pe canalul HDCYT, care în tot acest timp nu a strâns decât un număr foarte mic de abonați: 391.000. Canalul a avut foarte puțină activitate de-a lungul anilor, cu doar câteva clipuri postate foarte rar. Majoritatea nu au trecut de câteva sute de mii de vizualizări.

Varianta originală va fi ștearsă de pe YouTube

Vânzarea sub formă de NFT nu necesită ca originalul să dispară, în general. În situația de față, însă, fie noul proprietar al NFT-ului, fie proprietarul original, au decis să scoată clipul original de pe YouTube. În acest moment, clipul este scos din feed-ul public și rămâne nelistat, deci încă accesibil celor care încă au link-ul. Totuși, inclusiv în titlul clipului este specificat că se așteaptă o decizie pentru soarta sa.

Noul proprietar, care a cheltuit 760.999 dolari pentru a cumpăra NFT-ul Charlie bit my finger, are acum puterea de a decide ce se întâmplă cu clipul. Desigur, copii ale clipului sunt disponibile pe internet la o simplă căutare, deci materialul nu dispare complet, ci doar forma sa originală.

Părinții celor doi băieți din clip, care sunt si proprietarii canalului de YouTube au spus că acesta „nu este sfârșitul acestui clip, ci doar un nou început. Am ajutat platforma YouTube să crească și am adoptat-o devreme. Acum ne îndreptăm către următorul lucru captivant.”

Cei doi băieți au împlinit în 2021 cincisprezece, respectiv șaptesprezece ani.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult