Coinbase se alătură blocadei împotriva Rusiei: 25000 portofele de criptomonede suspecte, blocate

08.03.2022
Coinbase se alătură blocadei împotriva Rusiei: 25000 portofele de criptomonede suspecte, blocate

După ce a anunțat că nu va bloca exodul banilor din Rusia, atât timp cât provin de la cetățenii de rând și nu de la marii oligarhi, platforma de criptomonede Coinbase anunță interzicerea selectivă a 25000 portofele suspecte de criptomonede.

Coinbase Global Inc., una dintre cele mai mari platforme de criptomonede din lume, anunță că a blocat peste 25000 adrese evidențiate de monitorizările interne ca fiind potențial atribuite unor entități din Rusia angajate în activități ilicite. Deși reprezintă doar 0.2% dintre clienții Coinbase, sau 11.4 milioane de tranzacții lunar, blocada ar putea fi semnificativă din punct de vedere al sumelor ce ar fi fost schimbate.

Potrivit declarațiilor oferite de Paul Grewal, șef al operațiunilor Coinbase, cel mai mare exchange de criptomonede din SUA a recurs la tehnologii sofisticate de analiză blockchain pentru a identifica și bloca intermedierea pe platformă a tranzacțiilor care intră sub incidența interdicțiilor solicitate la adresa Rusiei: „Astăzi, Coinbase blochează peste 25.000 de adrese legate de persoane sau entități rusești despre care credem că se implică în activități ilicite, multe dintre ele pe care le-am identificat prin propriile noastre investigații proactive”. „Am trimis mai departe guvernului aceste informații, pentru a sprijini în continuare aplicarea sancțiunilor.”

Totuși, prin natura descentralizată, nereglementată și necontrolabilă de un guvern anume a rețelei Bitcoin și criptomonedelor în general, acțiunile de blocare a tranzacțiilor pe un anume exchange de criptomonede nu face decât să îndrepte deținătorii portofelelor respective către platforme rivale care nu aplică aceste restricții. „Rețeta” este folosită de ani buni nu doar de persoane private care încearcă să facă pierdută urma câștigurilor obținute prin activități nu tocmai legale, ci și de actori ferm din sfera criminalității organizate, precum carteluri de droguri, organizații mafiote. Acestora se alătură și actori statali, precum Rusia și Coreea de Nord, care încearcă să evite sancțiuni internaționale.

Principalele exchange-uri de criptomonede, inclusiv Coinbase și Binance, au declarat că se vor conforma solicitărilor guvernamentale de a restricționa persoanele sancționate, dar nu vor interzice pe de-a-ntregul toate tranzacțiile solicitate din partea clienților ruși. Brian Armstrong, directorul executiv al Coinbase, explică abordarea aleasă prin necesitatea de a oferi populației din Rusia un „colac de salvare”, acum când moneda națională s-a prăbușit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult