Colgate anunță pasta de dinți cu efect-teflon, care curge din tub până la ultima picătură

27.04.2021
Colgate anunță pasta de dinți cu efect-teflon, care curge din tub până la ultima picătură

Colgate pare că monetizează de pe urma unei invenții demonstrată de institutul MIT în anul 2012, sub forma unei rețete de ketchup care aluneca până la ultima picătură, fără a risipi nicio picătură pe ambalajul menit să fie aruncat la gunoi.

Nouă ani mai târziu, aflăm despre un nou sortiment de pastă de dinți Colgate, bazat pe o tehnologie numită LiquiGlide. Susținută cu o finanțare de 13.5 milioane dolari, noua pastă de dinți nu promite să curețe și mai bine dantura, dar i-ar putea scuti pe consumatori de frustrarea obținerii și ultimei picături din tuburile aproape goale.

Chimiștii și inginerii știu deja cum să creeze materiale și suprafețe superhidrofobe, aplicând diverse tratamente pentru suprafețe inspirate din natură. Spre exemplu, anumite suprafețe texturate cu modele microscopice complexe vor crea o pernă subțire de aer care permite lichidelor să alunece fără să se lipească. Problema este că suprafețele hidrofobe nu funcționează la fel de bine cu lichide foarte vâscoase, care stau mult timp în contact cu suprafața respectivă și în general, nu curg tocmai ușor. Un alt obstacol este că materialele superhidrofobe sunt, de regulă, formulate din substanțe care nu sunt tocmai sigure pentru folosire în industria alimentelor, care se pot degrada în timp, pierzând tocmai proprietățile hidrofobe pentru care au fost formulate.

colgate

Creatorii LiquiGlide, profesorii MIT Kripa Varanasi și Dave Smith, au venit cu o abordare care rezolvă aparent toate limitările existente, aplicând un model texturat care modifică chimia suprafeței respective. La fel de important pentru rezultatul final este și „produsul” găzduit în vasul respectiv. Lichidul introdus trebuie să aibă o formulare personalizată, care nu doar că umple toate golurile din texturile microscopice prezente pe pereții ambalajului, dar totodată creează un strat subțire de contact cu suprafața cestuia, incredibil de alunecos. Materialele care vin în contact cu ambalajul special conceput, cum ar fi ketchup, alunecă cu ușurință, deoarece nu intră în contact cu pereții cestuia decât la nivel superficial, evitând orice aderență persistentă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult