Comentariile Apple pe tema interceptărilor făcute la comanda guvernului SUA

17.06.2013
Comentariile Apple pe tema interceptărilor făcute la comanda guvernului SUA

Apple a dat prima declaraţie publică pe tema scandalului PRISM (programul de monitorizare şi interceptare a celor mai importante servicii online de către guvernul SUA), în care dezvăluie numărul cererilor de interceptare primite, respectiv condiţiile şi ce fel de date sunt furnizate autorităţilor americane.

Comentariile Apple pe tema interceptărilor făcute pentru guvernul SUA

În declaraţie, reprezentanţii Apple precizează că nu permit nimănui din afara companiei acces direct de serverele pe care sunt stocate datele utilizatorilor, iar orice solicitări în acest sens sunt acceptate numai dacă sunt însoţite de ordin judecătoresc. Încercând să dea cât mai mult dovadă de transparenţă, compania din Cupertino a dezvăluit numărul aproximativ de solicitări pentru interogări de date primite de-a lungul unui interval de 6 luni, încheiat la data de 31 mai.

Conform propriilor declaraţii, Apple a primit din partea autorităţilor federale şi locale între 4000 şi 5000 solicitări, cerând interogarea datelor personale din 9000 – 10000 conturi de utilizator sau dispozitive. Reprezentanţii Apple au continuat precizând că în afara problemelor de siguranţă naţională şi investigaţii criminale, cele mai multe solicitări au avut drept justificare investigarea unor jafuri şi alte crime mai puţin grave, căutări pentru găsirea unor copii dispăruţi şi pacienţi bolnavi de alzheimer, sau eforturi pentru prevenirea tentativelor de suicid.

Potrivit Apple, fiecare solicitare primită este analizată individual de angajaţii companiei, instruiţi pentru a furniza autorităţilor doar setul minim de informaţii necesare pentru desfăşurarea anchetelor. Mai mult decât atât, reprezentanţii Apple precizează că în trecut chiar au refuzat solicitări primite din partea autorităţilor pentru informaţii „din anumite categorii”, setul de date accesibile pentru interogare fiind oricum limitat. Spre exemplu, conform propriilor afirmaţii angajaţii Apple nu pot intercepta comunicaţiile făcute prin aplicaţia iMessage şi fluxul de date FaceTime, acestea fiind securizate cu ajutorul unor protocoale de criptare. Afirmaţiile par să fie susţinute şi de o notă trimisă de agenţia Drug Enforcement Administration (DEA), în care autorităţile comentează pe marginea deciziei Apple de a securiza conversaţiile iMessage cu un protocol de criptare ce nu poate fi spart.

La final, oficialii companiei din Cupertino declară că Apple nu colectează informaţii referitoare la locaţia utilizatorilor, căutările făcute cu aplicaţia Map sau interogări trimise asistentului Siri „în orice formă identificabilă”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult