Supercomputere din Europa, deturnate pentru generarea de criptomonede

18.05.2020
Supercomputere din Europa, deturnate pentru generarea de criptomonede

Hack-urile pentru generarea de criptomonede folosind PC-urile altora nu sunt ceva nou, însă faptul că sunt atacate simultan supercomputere cu rol esențial în descoperirea unor posibile remedii împotriva COVID-19 dă motive de îngrijorare.

Potrivit informațiilor apărute în publicația ZDNet, incidentele de securitate care au vizat infiltrarea de malware cu scopul generării criptomonedei Monero au fost raportate în Mare Britanie, Germania, Scoția, cât și la un centru de procesare din Spania.

Primul atac a fost raportat în cursul zilei de luni la Universitatea din Edinburgh, care găzduiește supercomputerul ARCHER. Realizat prin exploatarea unor nod-uri de conectare SSH slab protejate, atacul a cauzat oprirea temporară a activității de cercetare, în vederea eliminării software-ului nedorit și blocarea accesului prin resetarea parolelor SSH. Același mod de infiltrare a fost raportat și de bwHPC, organizația care coordinează proiecte de cercetare folosind supercomputere din regiunea Baden-Württemberg, în Germania.

Interesant este că atacurile au folosit aceeași vulnerabilitate și prezintă indicii că ar fi coordonate de un singur grup de hackeri. Atacurile au pornit de la shell-uri SSH compromise, aparținând unor universități din Canada, China și Polonia, scopul și identitatea celor implicați nefiind cunoscute.

Deși pare evidentă, obținerea de profit prin generarea de criptomonede folosind cele mai puternice computere din lume este un scop naiv, atacarea unor instituții de asemenea calibru neavând cum să treacă nedetectată pentru mult timp. Mai degrabă, ar putea fi vorba de un atac indirect, pornit cu scopul de a perturba activitatea organizațiilor care analizează posibile remedii împotriva COVID-19. O posibilă motivație ar fi și interceptarea cercetărilor cu scopul avantajării unei anume companii farmaceutice.

Având în vedere faptul că operațiunea a fost rapid descoperită, este puțin probabil ca acest tip de atac să mai fie posibil în viitorul apropiat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult