Cum a evoluat viteza serviciilor de internet din România în acest an

Cum a evoluat viteza serviciilor de internet din România în acest an

ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) a publicat statisticile oficiale privind calitatea serviciilor de internet fix si mobil in Romania pentru trimestrele I-III ale anului 2015.

Generate pe baza unui număr de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori de la începutul anului si până in prezent, dintre care aproximativ 100.000 au fost validate, statisticile oficiale exclud acele măsurători identificate drept erori sau tentative de influenţare a  rezultatelor. Astfel, potrivit datelor publicate pe netograf.ro – aplicaţia ANCOM pentru testarea si monitorizarea calităţii serviciului de internet – operatorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii reale de download:

Internet mobil

Viteza reală download-indoor

Viteza reală download-outdoor

Orange Romania

27,83 Mbps

39,21 Mbps

RCS&RDS

2,62 Mbps

2,85 Mbps

Telekom Romania Mobile Communications

10,25 Mbps

13,45 Mbps

Vodafone Romania

15,78 Mbps

26,77 Mbps

 

Primii cinci furnizori de internet fix au oferit in acelaşi interval următoarele viteze medii reale de download:

Internet fix

Viteza reală download-fir

Viteza reală download-wireless

Digital Cable Systems

47,42 Mbps

26,25 Mbps

Nextgen Communications

63,57 Mbps

35,53 Mbps

RCS & RDS

98,95 Mbps

43,48 Mbps

Telekom Romania Communications

31,10 Mbps

16,68 Mbps

UPC Romania

57,19 Mbps

31,27 Mbps

Deşi toate testele realizate de utilizatori se înregistrează in baza de date a Netograf.ro, pentru ca statisticile sa fie corecte si relevante şi pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, anumite teste sunt excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite. Se exclud astfel automat testele:

·         efectuate de la acelaşi IP, in cazul in care sunt efectuate teste multiple in aceeaşi zi;

·         in care utilizatorul selectează un alt furnizor decât cel detectat pe baza IP-ului;

·         nefinalizate (viteza download, viteza upload sau întârzierea au valoarea 0);

·         efectuate de la un IP proxy;

·         a căror viteza de download sau upload depăşeşte viteza nominala/maxima specificata in oferta furnizorului (testele vor fi eliminate complet in cazul serviciului de acces la internet mobil si doar pentru oferta respectiva pentru serviciul de acces la internet fix).

De asemenea, in scopul reflectării corecte a situaţiei din piaţă, în ce priveşte statisticile trimestriale, ANCOM işi rezerva dreptul de a analiza in detaliu informaţiile asociate testelor efectuate si după caz de a opera si alte excluderi pentru a elimina eventuale tentative de influenţare a acestora.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult