Cum folosesc românii smartphone-ul, potrivit Google

03.03.2017
Cum folosesc românii smartphone-ul, potrivit Google

De peste patru ori mai numeroşi decât cu 4 ani înainte, 53% dintre români erau la finalul anului trecut utilizatori de smartphone. Spre comparaţie, rata de adopţie a smartphone-urilor în România era la finalul lui 2012 de doar 12%.

La nivel global, adopţia smartphone-urilor s-a dublat în 4 ani. În 2012, doar una din trei persoane, din 40 de ţări aveau acces la un smartphone. Patru ani mai târziu, ponderea acestora a crescut la 70%. Din 2012 şi până în 2016, compania de studii de piaţă Kantar TNS, la cererea Google, a chestionat utilizatori din toată lumea în legătura cu obiceiurile de folosire a internetului. Răspunsurile au scos în evidenţă schimbări majore în adopţia tehnologiei şi stil de viaţă în numai jumătate de deceniu.

Asistent personal pentru tineri

Pentru mulţi români, smartphone-ul a adus o schimbare semnificativă în viaţa de zi cu zi. Chiar dacă acest lucru se reflectă la nivelul tuturor categoriilor demografice, tinerii folosesc cel mai mult smartphone-ul ca un asistent personal. Relaţia dintre cei cu vârste de sub 25 de ani şi smartphone s-ar putea traduce astfel:

  • 91% dintre ei utilizează smartphone-ul, faţă de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru ei, smartphone-ul a început să înlocuiască computerul: utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016.
  • Smartphone-ul este sursa de informaţii: 73% utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media
  • Jumătate din ei îşi verifică e-mail-ul pe smartphone
  • Distracţie: 75% dintre tineri vizionează video-uri pe smartphone cel putin odată pe săptămână
  • Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor pentru activităţi cotidiene precum: să asculte muzică (66%), să ştie cât e ceasul (71%) sau să facă poze (65%)

De ceva timp, smartphone-ul nu mai reprezintă dispozitivul secundar. La nivel global, aproximativ o treime dintre utilizatorii de smartphone accesează internetul mai des de pe smartphone decât pe computer. În România, 38% dintre utilizatorii de smartphone spun că accesează mai des internetul de pe telefon decât de pe computer. Doar 17% dintre utilizatorii de smartphone din România folosesc preponderent computerul pentru a intra pe internet.

În acelaşi timp, oamenii folosesc mai multe dispozitive decât în trecut. Întrebaţi în 2012 în legătură cu ce dispozitive utilizează – smartphone, tabletă sau computer, 50% dintre români au răspuns că folosesc un singur dispozitiv, 10% două şi doar 2% toate cele 3. La finalul lui 2016, cei mai mulţi dintre români (31%) spun că utilizează două dispozitive (unul singur – 25%, trei dispozitive – 15%).

Acest studiu documentează 5 ani de cercetare (între 2012 şi 2016), în care Google şi Kantar TNS au susţinut peste 625.000 de interviuri cu oameni din toată lumea. Studiu a fost realizat în 40 de ţări, printre care şi România. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult