Cum îţi faci un blog în câţiva paşi?

20.07.2007
Cum îţi faci un blog în câţiva paşi?
Google de două ori

Continuăm seria de articole ce au ca principal subiect blog-ul, deschisă săptămâna aceasta cu „Fă-ţi un blog în pauza de masă!”. În articolul de faţă vă vom arăta cum să vă creaţi un blog în câteva minute.

Este necesar un cont de email

Pentru a putea crea un blog, ca de altfel la multe operaţiuni pe care vrem să le întreprindem pe Internet, este necesară o adresă de email. Fără a avea gânduri părtinitoare am ales serviciul Gmail de la Google. Oferă spaţiu de stocare de aproape 3 GB, este rapid la navigarea prin meniuri şi este strict necesar pentru serviciul Blogger.

Pentru a avea un cont la Gmail este necesară accesarea adresei site-ului şi căutarea link-ului „Sing up for Gmail”. Urmează completarea câmpurilor cu nume şi prenume, a adresei de mail dorită (dacă este disponibilă), alegerea unei parole etc. Nu bifaţi câmpul care vă oferă ca browser-ul să vă păstreze parola şi contul pe calculatorul actual. Un click pe „ I accept. Create my account” şi contul de email este creat. Accesarea contului se face la aceeaşi adresă, gmail.com.

Blogger de la Google

Că tot avem cont la Gmail, iar Blogger este unul dintre cele mai folosite servicii gratuite de creat bloguri, deţinut tot de Google, începem cu acesta.

Accesarea Blogger.com deschide prima pagină a serviciului unde vom introduce (în dreapta sus) adresa de email dobândită anterior şi parola sa. Click pe „Autentificaţi-vă” ne duce la pagina „Înregistraţi-vă pentru Blogger”, unde începem crearea blogului. Pentru început, pe baza contului la Gmail, se crează un cont la Blogger, iar în pagina actuală este necesar să ne scriem numele. Nu evitaţi să citiţi termenii şi condiţiile de utilizare. Pe următoarea pagină vom introduce titlul blogului. Ca orice carte, şi blogul are un autor şi un titlu. Un pas important este alegerea adresei web a blogului; fiind un serviciu gratuit va arăta de genul blogul_meu.blogspot.com. În cazul în care adresa este deja folosită utilizaţi alt nume. Urmatoarea pagină este secţiunea de unde alegem tema (aspectul) blogului, iar pe ultima pagină suntem invitaţi deja să scriem, semn că procesul de configurare s-a terminat, iar blogul este creat.

Blogger

WordPress.com şi Ablog.ro

WordPress.com

Ca şi în cazul Blogger şi la WordPress este necesară obţinerea unui cont de utilizator pe baza căruia se pot deschide mai multe bloguri. Drumul începe de la adresa wordpress.com/signup, unde introducem numele de utilizator care îl dorim şi o adresă de email, în cazul nostru pe cea de la Gmail. Nu uitaţi să citiţi termenii şi condiţiile, care trebuie acceptate pentru a continua.

În următoarea fereastra creem blogul: adresa web de la care să fie accesată (poate fi identică cu numele de utilizator), alegem titlul, precum şi limba în care vom scrie. Blogul va avea adresa web de genul blogul_meu.wordpress.com. Odată ce apăsăm butonul „Create Blog”, un email se va trimite automat către adresa de pe Gmail în care se află un link ce trebuie rulat. Este adresa web de activare a contului şi care va furniza parola contului nou creat. În cazul WordPress, schimbarea temei se face din meniul „Presentation” al modulului de configurare.

Wordpress

Ablog.ro

Am ales să prezint şi o modalitate de creare a unui blog gratuit pe domeniul .ro. Din multitudinea de servicii autohtone enumerate în articolul precedent l-am ales pe primul în ordine cronologică. În mare parte configurarea unui cont se face la fel ca şi la primele două servicii descrise mai sus.

Vom începe de la adresa ablog.ro/register, ne trebuie întâi un cont de utilizator, evident. După completarea câmpurilor şi acceptarea condiţiilor de utilizare, un email îl primim la aceeaşi adresă a Gmail. ATENŢIE! Este foarte posibil ca emailul să ajungă în căsuţa Spam a Gmail, o găsiţi în partea stângă a ferestrei principale. După ce daţi click pe link-ul furnizat în email, marcaţi mesajul ca „Not Spam”. Link-ul furnizat de email este cel de activare al contului, exact ca la WordPress.

După ce paşii de mai sus s-au încheiat, mergem la ablog.ro/create şi, cu numele de utilizator şi parola alese în prealabil, ne conectăm la reţeaua Ablog.ro. După conectare mai mergem odată la adresa ablog.ro/create şi alegem titlul blogului, adresa web (titlul scurt), precum şi un subtitlu. Din aceeaşi pagină se va alege şi tema blogului. După ce apăsăm butonul Crează, vom avea un blog de genul blogul_meu.ablog.ro. Administrarea blogului şi scrierea de articole se va face prin intermediul contului de utilizator al reţelei Ablog.ro.

Ablog

Ultima parte a articolului (cea de săptămâna viitoare) vă va prezenta paşii care trebuie urmaţi pentru crearea unui blog pe domeniul propriu, de exemplu: numeprenume.ro. Pentru acest gen de blog-uri este necesară cumpărarea domeniului şi găsirea unui furnizor de servicii de hosting (un server pe care să stea blogul).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News