Cum obții Certificatul de Vaccinare European care permite călătoriile în spațiul european fără restricții

01.07.2021
Cum obții Certificatul de Vaccinare European care permite călătoriile în spațiul european fără restricții

Guvernul României a lansat astăzi, 1 iulie, platforma Certificat Covid, prin care cetățenii își pot elibera certificatul digital de vaccinare UE, care facilitează călătoriile în spațiul european fără restricții. Eliberarea certificatului se poate face din platforma online, este gratuită și rapidă, fiind necesară doar introducerea câtorva date personale din Cartea de Identitate și despre vaccin, testul PCR realizat sau perioada în care persoana a avut COVID-19 (după caz).

Iată care sunt pașii pentru a obține un certificat de vaccinare european

1. Unde poți elibera un certificat de vaccinare

Accesezi site-ul certificat-covid.gov.ro din browser, fie de pe un PC sau de pe un smartphone.

Înscrierea pe site necesită o adresă de e-mail. Introduci adresa personală după care te autentifici (nu uita să bifezi butonul „Nu sunt robot” de mai jos).

Pe e-mail vei primi un link care permite accesul direct în cont. Nu există o parolă pentru acest cont, așa că de fiecare dată când dorești să o accesezi vei primi un link.

2. Cum generezi un certificat de vaccinare

În platformă, apeși pe butonul Certificat Nou și introduci datele din CI sau Pașaport, după caz.

În cazul în care folosești CI, vor fi necesare CNP-ul, seria și numărul documentului, cât și inițialele numelui și prenumelui. Dacă aveți două prenume, inițiala primului este de ajuns. Pentru pașaport, este necesară doar țara care a eliberat documentul și seria acestuia.

În partea de jos a paginii selectezi tipul de certificat: fie certificatul de vaccinare, care este valabil un an de la data eliberării, fie certificatul de recuperare după boală, care este valabil 90 de zile de la vindecare, fie un test negativ PCR, valabil, în general, 72 de ore.

În cazul recuperării sau testului, trebuie introduse doar județul și luna unde a fost realizat testul pozitiv sau negativ, după caz.

În cazul unui vaccin, este necesară alegerea din listă a tipului de vaccin (Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson & Johnson, etc.). În listă apar și vaccinuri care nu au fost aprobate în Europa, sau care nu sunt disponibile încă în România. De asemenea, este necesară alegerea județului unde ați făcut vaccinul (București apare sub numele Municipiul București și se află la sfârșitul listei). Poți alege și opțiunea „Din Străinătate”, dacă ai făcut vaccinul în altă țară. Ultimul pas este alegerea lunii în care a fost realizat rapelul.

În final, apeși butonul „Nu sunt robot” și Salvează.

Autoritățile spun că generarea certificatului poate dura între un minut și o oră, în funcție de nivelul de aglomerare al platformei.

3. Cum descarci certificatul de vaccinare

Atunci când certificatul este generat, vei primi pe e-mail un link pentru a-l accesa.

În platforma Certificat Vaccin va apărea în listă certificatul personal. Pentru a vedea ce include, trebuie să apeși pe iconița în formă de ochi (view) din partea stângă.

Poți de aici să arăți codul de pe telefon în caz de control, sau poți să apeși pe Descarcă PDF pentru a-l salva local și pentru a-l putea accesa și fără acces la internet. De altfel, PDF-ul include certificatul în două limbi, Română și Engleză, și este realizat într-un format în care să poată fi scos la imprimantă față-verso și împăturit pentru a fi purtat în portofel.

Folosind un singur cont, poți genera certificate de călătorie pentru mai multe persoane, așa cum a fost cazul și în platforma de vaccinare. Astfel, poți ajuta persoanele care nu se descurcă să își scoată propriile certificate și poți gestiona mai multe certificate de pe un singur cont, indiferent dacă acestea sunt de vaccinare, de recuperare după boală sau teste PCR negative.

Din păcate, platforma nu oferă încă o aplicație oficială pentru smartphone-uri, care ar face întregul proces mai simplu și nici un oferă posibilitatea de a salva aceste documente în Apple Wallet sau Google Pay, pentru acces rapid, la fel ca în cazul biletelor de avion sau de concert.

UPDATE: Colegii de la start-up.ro au descoperit o metodă simplă pentru a stoca codul QR de pe certificatul de vaccinare direct în Apple Wallet, folosind platforma CovidPass. Procesul este simplu. Accesezi din browser-ul Safari de pe orice dispozitiv iPhone adresa covidpass.marvinsextro.de, activezi camera, scanezi codul QR din platforma Certificat Covid din România (sau de pe PDF-ul descărcat), ai opțiunea de a alege o culoare de fundal pentru certificat și apoi apare opțiunea „Save to Wallet”. Certificatul în format QR va fi astfel salvat în portofelul Apple, alături de biletele de avion și cardurile bancare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult